BNR se gandeste sa renunte la dobanda de referinta

Data publicarii: 29-06-2011 | Finante-Banci

Doua banci au participat ieri la o licitatie repo organizata in mod neasteptat de BNR - in cadrul careia pot lua credite garantate cu titluri de stat - si au imprumutat 9,9 milioane de lei (echivalentul a 2,3 mil. euro). Sumele trebuie rambursate in doua zile, iar dobanda este de 6,25% pe an, egala cu rata de politica monetara a BNR.

Miscarea BNR i-a lasat din nou nedumeriti pe dealeri, intrucat dobanzile la care pot fi atrase fonduri pe piata monetara interbancara sunt considerabil mai jos. "Dobanzile pe piata sunt la 4%-4,5% pe an si nu are rost sa te duci la BNR", a comentat un dealer.

Reprezentantii BNR nu au dorit sa comenteze asupra derularii operatiunilor de piata, aceasta fiind politica standard a bancii centrale.

"Se discuta in acest moment corelarea dintre dobanda legala (de referinta - n. red.) si dobanda care este reprezentativa pentru piata din Romania, anume dobanda de politica monetara. Au fost demarati pasii interni in acest sens", a spus Mugur Stet, purtatorul de cuvant al BNR.

Integral in Ziarul Financiar

Ultimele stiri pe BankNews.ro: