Apar semnele unui posibil razboi intre China si SUA

Data publicarii: 30-06-2011 | International



Cand intr-o zona se ciocnesc interesele politice si economice ale celor mai mari puteri ale lumii apar conflicte. La inceput sunt intimidari, apoi se transforma in conflicte armate, pentru ca in cele din urma sa se ajunga la un razboi in toata regula. In sud-estul Asiei, pe apa, China si SUA isi disputa suprematia.

Marea Chinei de Sud este periferica Oceanului Pacific si face legatura intre cele mai importante stramtori ale Asiei de Est: Stramtoarea Malacca, Stramtoarea Singapore si Stramtoarea Taiwan. Este a doua cea mai circulata ruta comerciala maritima din lume dupa volumul de marfa care o tranziteaza. Pe langa importanta strategica, Marea Chinei de Sud are o populatie bogata de peste si rezerve importante de petrol (7,7 miliarde de barili rezerve dovedite si 28 miliarde de barili rezerve estimate), scrie Money.ro

 Asta face ca toate tarile care au iesire la aceasta mare - China (inclusiv Macau si Hong Kong), Taiwanul, Filipine, Malaezia, Brunei, Indonezia, Singapore si Vietnam - sa aiba pretentii asupra apelor teritoriale ale celorlalte tari, fiecare revendicand mai multe insule nelocuite din largul marii.

 Ascensiunea Chinei si intarirea componentei militare navale a facut ca zona sa devina una cu un risc ridicat de confilict, potrivit unui raport al think tank-ului australian Lowy Institute, scrie Money.ro

 "Rutele maritime ale Asiei Indo-Pacifice devin din ce in ce mai aglomerate, constestate si vulnerabile la conflictele armate. Fortele navale si aeriene sunt intarite in contextului reconfigurarii balantei puterii economice si strategice. Schimbarea politicilor de descurajare militara si a celor de razboi ale Chinei, Statelor Unite si Japoniei implica extinderea patrulelor maritime si a supravegherii intruzive, ceea ce aduce o combinatie nesigura de efecte stabilizatoare si destabilizatoare", se arata in raportul intocmit de Rory Medcalf, Raoul Heinrichs Si Justin Jones.

 China s-a intarit. Restul tarilor iau exemplu

China se orienteaza catre fortele navale, dupa ce a avut mai multa vreme o armata de uscat, menita sa-i protejeze granitele intinse.

Integral in Money.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: