Isarescu avertizeaza bancherii ca vor urma masuri de reglementare

Data publicarii: 01-07-2011 | Finante-Banci



Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, a avertizat joi bancherii ca vor fi necesare masuri de reglementare in perioada urmatoare.

In discursul sustinut cu ocazia primii titlului de Doctor Honoris Causa al Universitatii Romano-Americane, Isarescu s-a referit la politicile macroprudentiale, un nou concept care vizeaza asigurarea soliditatii sistemului financiar in ansamblu si evitarii riscului sistemic si care nu se substituie politicilor macroeconomice (politica monetara, politica fiscala) si nici politicilor microprudentiale care vizeaza soliditatea institutiilor de credit ca entitati individuale. 

Potrivit lui Isarescu, reglementarea va face pasi mari in anii urmatori, iar masurile de reglementare vor fi eficiente daca se vor lua in toate tarile, la nivel european, altfel bancile vor apela la externalizarea spre exemplu a creditelor in valuta. 

Guvernatorul BNR a insistat si pe faptul ca bancherii nu ar trebui sa priveasca noile masuri ca pe niste restrictii, afirmand ca ar putea fi considerate restrictii dure in raport cu ceea ce s-a intamplat in anii 2001 sau 2005, dar fata de ceea ce ar putea urma la orizontul anilor 2020 pot fi considerate chiar niste 'relaxari'. 

La randul sau, consilierul guvernatorului, Adrian Vasilescu, a mentionat ca masurile de reglementare vor fi eficiente numai in masura in care vor fi luate la nivel international, de toate tarile. Vasilescu a dat un exemplu teoretic, ca Romania ar recurge la masura cea mai dura de a interzice creditul in valuta, iar statele de origine ale bancilor-mama pentru bancile din Romania le-ar permite in continuare. In acest caz, pur si simplu, clientii bancilor din Romania ar fi doar obligati sa apeleze la creditele in valuta ale bancilor-mama. 

Guvernatorul BNR a mai apreciat ca politicile macroprudentiale reprezinta viitorul si ca sunt alternativa la controlul contului de capital. 

Isarescu a mentionat ca politicile macroprudentiale s-au conturat dupa ce s-a recunoscut ca actiunile adecvate pentru entitatile financiare individuale pot conduce in mod colectiv sau pot exacerba problemele la nivelul sistemului financiar. 

Seful bancii centrale s-a mai referit si la faptul ca in sistemul financiar, spre deosebire de alte piete, concurenta nu este buna si este periculoasa pentru stabilitatea financiara, deoarece conduce la diminuarea marjelor de profit si reduce rezervele de capital si sansele de stabilitate. 

Sursa: AGERPRES