Deciziile ministeriale si licitatiile din Romania ingrijoreaza companiile americane
Data publicarii: 05-07-2011 | EconomieAmbasadorul Statelor Unite la Bucuresti, Mark Gitenstein, a declarat luni, intr-o discutie cu jurnalistii romani, ca cele mai mari preocupari ale companiilor americane care se plang de coruptia din Romania sunt legate de deciziile ministeriale si in mod special de licitatii.
In privinta licitatiilor, oamenii de afaceri americani "au sentimentul ca sunt castigate de competitori, pentru ca (acestia - n.r.) au facut ceva necuvenit", a aratat Mark Gitenstein.
El a spus, referitor la oamenii de afaceri care se plang de coruptia din Romania, ca acesta nu este un element de noutate si ca "fiecare ambasador care a fost aici - probabil in ultimii 15 ani - stie de astfel de acuzatii. Am vorbit cu toti predecesorii mei si nu este nimic nou. Este o preocupare majora, iar companiile americane se plang de acest lucru de 15 ani", a mentionat ambasadorul Statelor Unite, refuzand sa dea nume.
Ambasadorul a mai spus ca unele dintre aceste companii s-au adresat justitiei si este convins ca, asa cum ii cunoaste pe politistii si procurorii romani, acestia isi vor face datoria.
El a admis ca in Romania "au avut loc o serie de imbunatatiri", insa a subliniat ca cea mai importanta ameliorare va fi atunci cand oameni-model pentru societate isi vor impune optimismul si hotararea de a schimba sistemul.
"Exista in acest guvern lideri care lupta din greu ca sa schimbe lucrurile", a precizat ambasadorul si l-a nominlizat in context pe ministrul justitei, Catalin Predoiu.
Luna trecuta, ambasadorul american spunea ca politistii si procurorii romani fac o treaba tot mai buna arestandu-i pe cei care se fac vinovati de infractiuni legate de coruptie, apreciind ca aceste actiuni duc la o eficientizare a luptei anticoruptie.
Si in ianuarie 2010 ambasadorul SUA la Bucuresti, Mark Gitenstein, declara ca investitorii americani sunt "foarte preocupati" de faptul ca in Romania "decizii mici se iau la nivel foarte inalt" si spunea ca ar fi benefica marirea transparentei deciziilor pentru investitii mai eficiente. Vorbind, intr-un interviu la Radio Romania Actualitati, despre masurile necesare pentru a face climatul de afaceri din Romania mai interesant pentru investitorii americani, Mark Gitenstein insista asupra reformei justitiei. "In primul rand si cel mai important lucru, as spune, o reforma care deja a inceput si care trebuie continuata este intarirea sistemului legal, sistemul juridic", afirma Gitenstein.
Luna trecuta, ambasadorul SUA arata ca aproape 100 de companii americane au investit un miliard de dolari in Romania, din 1990 pana in prezent, asigurand circa 15.000 de locuri munca.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- PLG Group preia 100% din Bilete.ro, Entertix.ro și Myticket.ro
- FintechOS l-a cooptat pe Sorin Mirea, un manager cu 20 de ani în industria bancară, pentru a accelera creșterea companiei în Europa Centrală și de Est
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online
- Copiii intră în vacanță, hackerii nu - Sfaturi ARB pentru siguranța online în familie
- Studiu EY: Trei din patru departamente juridice își perfecționează strategiile de tehnologie și date, dar numai 25% prioritizează GenAI