Circa 3,4 milioane de persoane presteaza munca la negru (studiu)
Data publicarii: 06-07-2011 | HR/Cariere
Aproximativ 3,4 milioane de persoane lucreaza integral sau partial la negru, a declarat, marti, intr-o conferinta de presa, profesorul universitar Liviu Voinea, care a prezentat una dintre concluziile studiului 'Economia informala si impactul ei asupra pietei muncii'.
In sectorul informal, care cuprinde intreprinderile neinregistrate sau angajatii fara contracte de munca, lucreaza circa 1,2 milioane persoane.
Categoria ocuparii informale, cu persoane ocupate pe cont propriu in agricultura sau in gospodarii individuale si care nu platesc taxe si nu realizeaza schimburi fiscale, activeaza circa 2,9 milioane de oameni, ceea ce reprezinta 31,5% din totalul populatiei ocupate.
"Excluzand persoanele prezente in cele doua categorii, totalul persoanelor active in economia informala este de 3,4 milioane", a precizat profesorul Liviu Voinea.
Circa trei sferturi dintre salariatii din sectorul informal au afirmat ca au contracte de munca pe perioada nedeterminata, insa nu au putut prezenta nicio dovada in acest sens. In ceea ce priveste salariul, doar 12,4% stiu ca suma trecuta in cartea de munca este mai mica decat cea reala.
Studiul releva si ca o cincime dintre angajatii in sectorul informal lucreaza in birouri, fabrici, uzine, magazine, depozite, hoteluri, restaurante, banci, institutii etc, astfel ca 'o interventie ferma din partea institutiilor de control ar putea reduce sectorul informal cu cel putin 20%'.
Daca toti angajatii din economia informala ar trece in economia formala, rata ocuparii fortei de munca ar creste cu 45%, ajungand de la 58% in prezent la 75%, prag stabilit de Strategia Europa 2020 si vizat de Romania a fi atins in mai putin de un deceniu.
Dupa cum a declarat pentru AGERPRES Liviu Voinea, daca numai 20% dintre angajatii din economia informala ar trece in cea formala, bugetul de stat ar beneficia de un venit suplimentar de circa 1,2% din PIB.
Marti, Biroul pentru observarea pietei muncii si calitatii locurilor de munca a prezentat un studiu pe tema economiei informale (munca la negru), elaborat de expertii Biroului, in colaborare cu cei ai Institutului National pentru Statistica (INS), in cadrul unui proiect implementat de Blocul National Sindical.
Cercetarea a fost efectuata pe un esantion reprezentativ la nivel national (9.617 de gospodarii, respectiv aproximativ 20.000 de persoane).
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Pluriva investeşte 250.000 de euro într-un asistent virtual AI, dedicat companiilor din România
- Ciprian Pop preia conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private
- PLG Group preia 100% din Bilete.ro, Entertix.ro și Myticket.ro
- FintechOS l-a cooptat pe Sorin Mirea, un manager cu 20 de ani în industria bancară, pentru a accelera creșterea companiei în Europa Centrală și de Est
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online