Cu cat a crescut salariul mediu in BNR

Data publicarii: 07-07-2011 | Finante-Banci

Cheltuielile medii lunare nete ale Bancii Nationale cu fiecare angajat au urcat la 5.250 de lei de la 4.800 de lei in 2009 in ciuda faptului ca, oficial, salariile au fost reduse cu 25%

Fiecare angajat al Bancii Nationale a "costat" institutia anul trecut 115.561 lei, mai mult cu peste 9% fata de 2009, potrivit datelor din Raportul Anual al bancii centrale. In termenii unui salariu mediu lunar net, aceasta se traduce intr-o crestere de 450 de lei. RL a dezvaluit in urma cu trei luni, in premiera, care a fost in 2009 castigul salariul mediu net in banca centrala. Era vorba despre 4.800 de lei/luna, valoare care nu a fost confirmata dar nici infirmata pe cale oficiala de catre Banca Centrala. Pentru 2010, folosind aceeasi metoda de calcul am dedus ca salariul mediu net a ajuns la 5.250 de lei, cu 450 de lei mai mare decat in 2009 sau o crestere de peste 9% in termeni procentuali. Sumele au rezultat din impartirea cheltuielilor totale cu angajatii la numarul de lucratori si scaderea taxelor, impozitelor si contributiilor din valoarea bruta. 

 Crestere sau scadere?

Mentionam ca aceste cresteri au avut loc in conditiile in care, oficial, salariile din Banca Nationala au scazut cu 25% in a doua parte a anului. " Cresterea de salarii a fost sub inflatie. Aceasta crestere a fost impartita astfel: la varful schemei crestere zero si de la o anumita treapta in jos au fost cresteri graduale, cele mai mari pentru salariile mici. Toate referirile din raport nu sunt la salariul net, ci la cifrele brute, iar taierea de 25% a fost operata pe net, in partea a doua a anului, si a fost suportata numai de salariati, nu si de banca. (…)Prin urmare, noi in raport vorbim de salariul brut cheltuit, din care BNR a platit impozite pe salarii, CAS si tot ce mai era de platit(nr: in calculul nostru am scazut contributiile in suma de 45% din cheltuielile brute). Pe crestere ne-am ajustat numai cu inflatia", a spus pentru Mediafax, Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR.

Integral in Romania Libera

Ultimele stiri pe BankNews.ro: