Anomaliile salariilor din companiile de stat

Data publicarii: 08-07-2011 | HR/Cariere



Toti directorii generali ai companiilor de stat au acelasi salariu, 4.800 de lei, indiferent daca obtin profit sau pierderi. Astfel ca nimic nu ii motiveaza sa termine anul cu rezultate financiare cat mai bune. Directorii adjuncti si sefii de divizii din societatile nationale au ajuns sa aiba salarii mult mai mari decat directorii generali, dupa ce salariile acestora au fost plafonate.

Diferente mari intre companii

Extremele se observa cel mai bine in sectorul energetic, acolo unde activeaza cea mai importanta si cea mai profitabila companie de stat, Hidroelectrica, dar si cel mai mare datornic la buget, Compania Nationala a Huilei (CNH). Producatorul de energie hidro a avut anul trecut un profit de circa 500 de milioane de lei si venituri de 3,3 miliarde de lei. In schimb, CNH inregistreaza pierderi inca din 1999, de cand incep raportarile disponibile pe website-ul Ministerului Finantelor, si estimeaza si in acest an un rezultat negativ de 750 de milioane de lei. Salariile celor doi directori, Constantin Trihenea la Hidroelectrica si Constantin Jujan la CNH, sunt similare, in jur de 5.500 de lei, cu tot cu indemnizatiile pe care le primesc ca membri ai Consiliului de Administratie (CA). 

Subalternii castiga mai bine decat sefii

O alta anomalie rezultata din plafonarea si uniformizarea salariilor din companiile de stat o reprezinta faptul ca s-a ajuns ca directorii generali adjuncti, directorii de divizii sau chiar sefii de servicii din aceste societati sa primeasca salarii mult mai mari decat directorii generali. Spre exemplu, Lucian Stancu, director general adjunct al Romgaz, are un salariu lunar de 29.535 de lei, de patru ori mai mult decat seful sau, iar Gheorghe Radu, director de divizie in companie, castiga 15.929 de lei pe luna.

Integral in Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: