Va lovi criza datoriilor Italia?

Data publicarii: 12-07-2011 | International

Moneda euro si bursele europene scad, iar randamentele obligatiunilor italiene cresc ca urmare a temerilor ca a treia cea mai mare economie din zona euro ar putea fi trasa in criza datoriilor suverane. Disputa dintre premierul Silvio Berlusconi si minis-trul de Finante, Giulio Tremonti, a amplificat nervozitatea pietelor. Tensiunile de pe scena politica se adauga celorlalte vulnerabilitati ale tarii: cresterea economica fragila (0,1%) si datorii de peste 1.800 de miliarde de euro. Randamentele obligatiunilor au urcat la maximele ultimilor noua ani, ajungand la un maxim de 5,28%. Toata lumea isi pune intrebarea daca va reusi Italia sa isi refinanteze datoria de circa 500 de miliarde de euro pana in 2013. 

"Atmosfera din zona euro s-a inrautatit ca urmare a cresterii riscului de contagiune si a temerilor ca criza se va agrava", a spus Ken Wattrett, economistul-sef pe Europa al bancii franceze BNP Paribas. "Situatia politica instabila din Italia si economia subreda a tarii nu fac decat sa inrautateasca situatia", a apreciat el.

Cancelarul german, Angela Merkel, a luat initiativa neobisnuita de a-i telefona sefului guvernului italian, Silvio Berlusconi, pentru a-i cere adoptarea rapida de Parlament a planului de austeritate pentru a calma pietele financiare.

Integral in Jurnalul National

Ultimele stiri pe BankNews.ro: