Organizatia Mondiala a Turismului: Romania are un potential turistic important

Data publicarii: 12-07-2011 | Turism


Secretarul general al Organizatiei Mondiale a Turismului (OMT), Taleb Rifai, a declarat, luni, intr-o conferinta de presa, la Bucuresti, ca Romania se indreapta in directia cea buna in ceea ce priveste turismul si ca prezinta totodata un potential important in sector.

"Romania este o destinatie bogata in resurse de turism, are un potential extraordinar in domeniul turismului si face parte din scena globala turistica spre care se indreapta lumea", a spus Taleb Rifai.

Acesta se afla in Romania la invitatia ministrului Dezvoltarii Regionale si Turismului, Elena Udrea si a spus ca nu viziteaza o tara "in mod accidental" sau pentru ca ar fi invitat de un ministru, ci pentru ca vede potentialul turistic al Romaniei si vede tara noastra ca pe o destinatie turistica importanta.

"Turismul romanesc are o viziune si o strategie coerente, bazate pe valorificarea resurselor de turism ecologic, cu accent pe natura, iar existenta, pe teritoriul Romaniei, a muntilor Carpati, a fluviului Dunarea si a Marii Negre conecteaza tara cu vecinii si ajuta la colaborarea regionala", a adaugat reprezentantul OMT.

La randul sau, ministrul roman al Dezvoltarii Regionale si Turismului, Elena Udrea, a declarat luni, in conferinta de presa, ca a vorbit cu seful Organizatiei Mondiale a Turismului despre problemele pe care le are turismul romanesc si despre proiectele ministerului din ultimii doi ani si jumatate, de cand Udrea se afla la conducerea MDRT.

Cei doi oficiali au discutat si despre colaborarea celor doua institutii pentru sutinerea si dezvoltarea sectorului turistic din tara noastra, precum si despre implicarea activa a Romaniei in conducerea Consiliului Executiv al OMT.

Oficialul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului a spus ca a solicitat ajutorul Organizatiei Mondiale a Turismului pentru a beneficia de experienta OMT privind pregatirea documentatiei necesare pentru achizitionarea serviciilor de publicitate pentru Romania.

Ministrul Elena Udrea a subliniat sustinerea pe care expertii OMT au acordat-o Ministerului Turismului din Romania in pregatirea si realizarea Master Planului pentru elaborarea Strategiei Nationale de Dezvoltare a Turismului in Romania pentru intervalul 2007 - 2026, document care a stat la baza elaborarii noului brand national de turism. De asemenea, Elena Udrea a  vorbit despre viitoarele proiecte de colaborare in care MDRT si OMT ar putea fi parteneri.

"Ne propunem sa intarim colaborarea cu OMT, inclusiv prin cooptarea acestora in forul decizional al domeniului prioritar 3 Promovarea Culturii, Turismului si Relatiilor intre oameni din cadrul Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunarii, domeniu pentru care Romania, prin intermediul MDRT, asigura coordonarea alaturi de Bulgaria. OMT poate sa ne sprijine si prin acordarea de asistenta tehnica pentru realizarea unor proiecte de reabilitare/dezvoltare a statiunilor din sudul litoralului, a zonelor costiere si a rutelor culturale. In anul 2012 dorim organizarea, in parteneriat cu OMT, a unei Conferinte Internationale dedicata turismului in regiunea Dunarii, cu accent pe Delta Dunarii si dezvoltarea echilibrata a turismului in zonele protejate, in stransa corelare cu protejarea naturii si a biodiversitatii", a precizat Elena Udrea.

Romania detine din toamna lui 2010 vicepresedintia Comitetului executiv al OMT, care este principalul organism de conducere al organizatiei. Pentru secretarul general al OMT, Taleb Rifai, aceasta este prima vizita oficiala in Romania.

In 2010, veniturile generate de turism la nivel global au depasit un trillion de dolari si 940 de milioane de oameni au trecut granitele tarilor lor. Totodata, unul din 12 locuri de munca se datoreaza turismului.

In 2009, turismul mondial scazuse cu 7%, cea mai mare scadere din ultimii 60 de ani, iar in 2010 a dat primele semen de revenire, urmand ca in primul semestru din acest an revenirea sa se consolideze. 

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: