Bancherii: Nu vom lasa Fiscul sa violeze secretul bancar

Data publicarii: 12-07-2011 | Finante-Banci


ANAF vrea sa stabileasca gradul de risc al contribuabililor persoane fizice prin masurarea diferentei dintre banii din conturi si cheltuielile facute. Decizia a starnit reactii aprinse printre bancheri, care considera ca propunerea Fiscului incalca legea secretului bancar

Autoritatea Nationala pentru Administrare Fiscala(ANAF) va avea dreptul sa solicite date personale privind conturile in banci ale oricarei persoane fizice, reiese dintr-un proiect de hotarare postat pe site-ul Ministerului Finantelor Publice. Desi la nivel public bancherii au adoptat o atitudine rezervata fata de aceasta propunere, potrivit unor surse din sistem, proiectul a generat o profunda nemultumire in mediul financiar-bancar chestiunea fiind discutata de mai multa vreme si in intalnirile Asociatiei Romane a Bancilor, scrie Romania Libera

"In primul rand este aberant faptul ca Ministerul Finantelor nu ne-a spus nimic inainte de face acesta propunere. De altfel, spre deosebire de Banca Nationala, ei au facut un obicei din a lua decizii care ne afecteaza in mod direct fara a ne intreba. In al doilea rand, tehnic vorbind, o astfel de lege poate functiona doar in doua situatii: prevede in mod express ca se desfinteaza legea secretului bancar sau confera ANAF putere de instanta judecatoreasca. In orice alta situatie este un abuz atat timp cat nu exista o decizie judecatoreasca care sa oblige bo banca sa ofere date asupra conturilor unei anumite persoane fizice", comenteaza pentru RL un oficial ARB sub protectia anonimatului. Mentionam ca nici legea initiala si nici proiectul privind normele de aplicare nu mentioneaza in mod expres ca legea secretului bancar nu are efecte in contextul dat. In acest moment, singurele situatii in care bancile sunt obligate sa ofere date privind proprii clienti sunt acelea in care solcitarea este facuta de procurori, de Politie sau de un organ de control al statului care detine o decizie judecatoreasca in acest sens. Situatia este similara in intreaga europa.

"Riscam sa ne intoarcem la tribunalele poporului"

Reputat bancher cu experienta juridica, sursa citata  compara intentiile Fiscului cu tacticile utilizate de politia politica sovietica, NKVD.

" Cu astfel de legi, care ignora dreptul la justitie, riscam sa ne intoarcem la tribunalele poporului. Daca pot verifica orice cont pana la urma, de ce sa nu poata sa confiste proprietatile imobiliare, de exemplu. Si atunci de ce mai este garantat prin Constitutie dreptul la proprietate?", se intreaba bancherul.   Potrivit acestuia , Asociatia Romana a Bancilor(ARB) va face publica si o pozitie oficiala in acest sens.  

Integral in Romania Libera

Ultimele stiri pe BankNews.ro: