Grupul austriac OMV a finalizat achizitia companiei Petronas Carigali Ltd din Pakistan

Data publicarii: 15-07-2011 | Afaceri

Grupul energetic austriac OMV a anuntat ca a finalizat la 11 iulie achizitia intregului capital social al companiei de E&P a Petronas in Pakistan de la Petronas International Corporation Limited (Petronas).

Guvernul din Pakistan a aprobat tranzactia privind transferul de capital si preluarea controlului, aceasta fiind conforma legislatiei in vigoare. Potentialul ridicat de dezvoltare a portofoliului cumparat va contribui la cresterea productiei in Pakistan pana la aproximativ 25.000 bep/zi pana in 2014.

"Licentele de productie, dezvoltare si explorare cumparare vor consolida pozitia OMV in randul principalilor producatori externi de gaze naturale din Pakistan. OMV este aproape de a-si atinge obiectivul activitatii sale in Pakistan, si anume de a-si creste productia la aproximativ 25.000 bep/zi pana in 2014", a declarat membru al Consiliului Director OMV, responsabil cu activitatea de Explorare si Productie (E&P), Jaap Huijskes.

Oficialii OMV spun ca portofoliul cumparat va consolida considerabil pozitia OMV in Pakistan. Odata incheiata tranzactia privind transferul de capital si preluarea controlului, productia OMV creste cu aproximativ 1.000 bep/zi, la 15.000 bep/zi. Achizitia include licentele de explorare Mubarak Si Mehar, precum si licentele de dezvoltare si productie Mehar si Mubarak din bazinul fluviului Indus, in centrul Pakistanului. Prin aceasta tranzactie, Pakistan capata o importanta pozitie strategica in portofoliul E&P al companiei Si va contribui la realizarea obiectivelor de creStere pe termen lung ale OMV.

OMV Si-a inceput activitatea in Pakistan in 1991. Productia bruta, operata Si procesata de catre OMV (Pakistan) se ridica la 530 milioane scf/d (90.000 bep/zi), ceea ce constituie circa 13% din rezervele de gaze naturale ale Pakistanului. Țara asigura potential de creStere prin explorari prospective Si zonele sub-explorate. Mediul propice de business Si cererea ridicata de energie sustin obiectivele de creStere.

In T1/2011, productia de petrol Si gaze naturale a OMV era de 304.000 bep/zi. La sfarSitul lui 2010, OMV detinea rezerve dovedite de aproximativ 1,15 miliarde bep. In tarile sale cheie, Romania Si Austria, OMV se concentreaza pe reducerea declinului natural Si pe creSterea ratelor de recuperare din campurile mature. Se aSteapta creSteri din dezvoltarea de noi campuri, din explorare Si achizitii internationale. OMV urmareSte sa-Si extinda portofoliul existent pana la Si dincolo de masa critica, la nivelul productiei pe fiecare tara, cautand noi zone de creStere in regiunea Marii Caspice, in Orientul Mijlociu Si America de Nord, unde OMV se poate folosi de avantajul expunerii E&P existente.

OMV Pakistan Exploration GmbH este o subsidiara detinuta integral de OMV Aktiengesellchaft, care activeaza in Pakistan din anul 1991. Principalele operatiuni ale OMV se desfaSoara in regiunea Indusului central, unde compania Si-a construit o pozitie solida ca operator, extinzandu-se totodata Si in alte regiuni din tara in care au loc proiecte de explorare interesante. Pe langa licentele nou achizitionate, OMV detine trei licente de explorare Si doua licente de explorare Si productie in centrul bazinului Indusului, respectiv patru licente de explorare in zona Baluchistan. Productia zilnica a OMV in Pakistan este de aproximativ 15.000 bep; productia bruta operata Si procesata de OMV Pakistan se ridica la 530 milioane scf/d (90.000 bep/zi), ceea ce reprezinta circa 13% din rezervele de gaze naturale ale Pakistanului.

Cu vanzarile grupului de 23,32 miliarde de euro si o forta de munca de 31.398 de angajati in 2010, OMV Aktiengesellschaft este una dintre cele mai mari companii industriale austriece listate la bursa. In domeniul Explorare Si Productie (E&P), OMV activeaza in doua tari principale, Romania Si Austria, Si detine un portofoliu international echilibrat. La sfarSitul anului 2010, OMV detinea rezerve dovedite de petrol Si gaze naturale de aproximativ 1,15 miliarde bep Si a inregistrat o productie de aproximativ 304.000 bep/zi in T1/2011. In domeniul Gaze Naturale Si Energie (G&P), OMV a comercializat aproximativ 18 miliarde metri cubi de gaze naturale in 2010. In domeniul Rafinare Si Marketing (R&M), OMV avea la sfarSitul anului 2010 o capacitate anuala de rafinare de 22,3 milioane de tone Si aproximativ 4.800 de statii de distributie carburanti in 13 tari, printre care Si Turcia. In Austria, OMV opereaza o retea de conducte cu o lungime de 2.000 de km Si cu o capacitate comerciala de circa 89 miliarde m3 in 2010. Cu o capacitate comerciala de aproximativ 34 miliarde mc in 2010, platforma de gaze naturale a OMV, Central European Gas Hub, se numara printre cele mai importante centre de gaze naturale din Europa Continentala. 

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: