Marea Britanie este patria europeana a ATM-urilor

Data publicarii: 21-09-2006
Marea Britanie este cea mai importanta tara europeana atat in ceea ce priveste automatele bancare aflate in functiune cat si a sumelor retrase prin intermediul acestora, potrivit unui Raport intitulat "The way we pay" dat publicitatii recent de Asociatia de Plati din Marea Britanie (APACS). Numarul automatelor bancare din UK s-a dublat in ultimii sase ani, de la 27.379 in 1999 la 58.286 in 2005. Analistii APACS apreciaza ca la aceasta crestere masiva a contribuit intrarea pe piata a companiilor independente non-bancare care detin in prezent peste 25.000 de ATM-uri, ceea ce reprezinta aproape jumatate din piata britanica de terminale, se arata intr-un comunicat de presa remis BankNews.ro.

De asemenea, in UK se realizeaza cel mai mare numar de retrageri comparativ cu celelalte tari din Uniunea Europeana, acesta fiind de 2.7 miliarde de tranzactii numai in 2005, ceea ce reprezinta mai mult de 42 de tranzactii de persoana. In acest clasament UK este urmata de Germania si Franta cu 2,4 si respectiv 2,4 miliarde de tranzactii in 2005. Numarul de tranzactii de retragere intr-un an care sunt efectuate in medie de o persoane este de 29 in Germania si de 20 in Franta.

Valoarea sumelor retrase de la ATM-urile din Marea Britanie in 2005 s-a ridicat la 172 miliarde lire sterline, in crestere cu 6,7% fata de 2004.

Raportul precizeaza ca 33,8 milioane de adulti utilizeaza frecvent automatul bancar pentru retrageri de numerar. Evaluarile APACS arata ca in fiecare secunda se realizeaza 86 de tranzactii de retrageri iar suma retrasa este de 5.455 de lire.

Pe piata britanica sunt atat ATM-uri cu taxa cat si automate bancare unde retragerea de numerar nu este comisionata, chiar si inncazul in care clientul nu foloseste ATM-ul bancii care i-a emis cardul. Datele statistice arata ca marea majoritate a retragerilor - 97% dupa valoare si 95,5% dupa numarul de tranzactii - se realizeaza la ATM-urile fara taxa.

Pana in 2015, APACS apreciaza ca automatele de eliberare de numerar vor acoperi necesarul de numerar in proportie de 80% si ca in jur de 40 de milioane de oameni vor fi utilizatori frecventi ai ATM-urilor pentru retrageri. Prognoza APACS este ca pana atunci se va ajunge la un numar anual de 3,1 miliarde de tranzactii in valoare de 245 miliarde lire.

Redactia BankNews.ro