Anghel (BCR): Mentinerea pretului la paine si cereale a temperat cresterea inflatiei
Data publicarii: 19-07-2011 | EconomieMentinerea pretului la paine si cereale a temperat cresterea inflatiei, a declarat, luni, economistul sef al Bancii Comerciale Romane (BCR), Lucian Anghel, in cadrul unei conferinte de prezentare a raportului anual pe agricultura.
"Mentinerea pretului la paine si cereale a reprezentat un factor de stabilitate, temperand inflatia. Am fi putut avea o inflatie mult mai mare", a explicat Anghel.
Alimentele reprezinta 37% din cosul de consum, Romania fiind mult mai expusa la fluctuatiile preturilor la nivel international, potrivit raportului anual pe agricultura, "Potentialul urias al Romaniei asteapta inca sa fie deblocat", realizat de BCR Cercetare.
Astfel, pretul alimentelor din Romania are cel mai mare impact asupra inflatiei comparativ cu alte tari, in conditiile in care cota reprezentata de alimente in cosul de consum este cea mai mare comparativ cu Polonia, Ungaria, Bulgaria si Franta.
"Cu toate aceste, pretul la alimente in Ungaria si Bulgaria a inregistrat, din 2005, rate mult mai mari de crestere fata de Romania (...) Painea, legumele si fructele reprezinta 41% din cosul de consum din Romania si Bulgaria, in timp ce in Franta cota este mai mica, de 32%; diferenta mare dintre cele doua tari si Franta ar putea insemna un consum mai mare de paine si cereale", se arata in raport.
Romania nu este in prezent prost pozitionata in ceea ce priveste cresterea preturilor la alimente, cota mare reprezentata de paine si cereale fiind deseori un factor salvator, potrivit raportului.
Pe de alta parte, legumele sunt importate in medie de 40-50%, deoarece productia interna nu poate acoperi cererea, astfel ca exista o dependenta fata de preturile la nivel international.
"Sunt fluctuatii care fac dificila adoptarea euro si este nevoie de o agricultura performanta, independenta de conditiile meteo, pentru a reduce aceaste fluctuatii. Inainte de a adera la zona euro vom fi obligati sa avem o agricultura care sa reduca cat se poate de mult aceste volatilitati", a explicat Anghel.
Rata anuala a inflatiei a ajuns in iunie la 7,93%, pe fondul scumpirii produselor alimentare cu 9,81%, a celor nealimentare cu 7,74% si a cresterii tarifelor la servicii cu 4,76%, arata datele de la Institutul National de Statistica (INS).
Fata de luna precedenta, preturile de consum au scazut in iunie cu 0,29%, in conditiile in care marfurile alimentare s-au ieftinit cu 1,34%, cele nealimentare s-au scumpit cu 0,19%, in timp ce tarifele la servicii au crescut cu 0,68%, potrivit Statisticii.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri