Anghel (BCR): Mentinerea pretului la paine si cereale a temperat cresterea inflatiei
Data publicarii: 19-07-2011 | EconomieMentinerea pretului la paine si cereale a temperat cresterea inflatiei, a declarat, luni, economistul sef al Bancii Comerciale Romane (BCR), Lucian Anghel, in cadrul unei conferinte de prezentare a raportului anual pe agricultura.
"Mentinerea pretului la paine si cereale a reprezentat un factor de stabilitate, temperand inflatia. Am fi putut avea o inflatie mult mai mare", a explicat Anghel.
Alimentele reprezinta 37% din cosul de consum, Romania fiind mult mai expusa la fluctuatiile preturilor la nivel international, potrivit raportului anual pe agricultura, "Potentialul urias al Romaniei asteapta inca sa fie deblocat", realizat de BCR Cercetare.
Astfel, pretul alimentelor din Romania are cel mai mare impact asupra inflatiei comparativ cu alte tari, in conditiile in care cota reprezentata de alimente in cosul de consum este cea mai mare comparativ cu Polonia, Ungaria, Bulgaria si Franta.
"Cu toate aceste, pretul la alimente in Ungaria si Bulgaria a inregistrat, din 2005, rate mult mai mari de crestere fata de Romania (...) Painea, legumele si fructele reprezinta 41% din cosul de consum din Romania si Bulgaria, in timp ce in Franta cota este mai mica, de 32%; diferenta mare dintre cele doua tari si Franta ar putea insemna un consum mai mare de paine si cereale", se arata in raport.
Romania nu este in prezent prost pozitionata in ceea ce priveste cresterea preturilor la alimente, cota mare reprezentata de paine si cereale fiind deseori un factor salvator, potrivit raportului.
Pe de alta parte, legumele sunt importate in medie de 40-50%, deoarece productia interna nu poate acoperi cererea, astfel ca exista o dependenta fata de preturile la nivel international.
"Sunt fluctuatii care fac dificila adoptarea euro si este nevoie de o agricultura performanta, independenta de conditiile meteo, pentru a reduce aceaste fluctuatii. Inainte de a adera la zona euro vom fi obligati sa avem o agricultura care sa reduca cat se poate de mult aceste volatilitati", a explicat Anghel.
Rata anuala a inflatiei a ajuns in iunie la 7,93%, pe fondul scumpirii produselor alimentare cu 9,81%, a celor nealimentare cu 7,74% si a cresterii tarifelor la servicii cu 4,76%, arata datele de la Institutul National de Statistica (INS).
Fata de luna precedenta, preturile de consum au scazut in iunie cu 0,29%, in conditiile in care marfurile alimentare s-au ieftinit cu 1,34%, cele nealimentare s-au scumpit cu 0,19%, in timp ce tarifele la servicii au crescut cu 0,68%, potrivit Statisticii.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online
- Copiii intră în vacanță, hackerii nu - Sfaturi ARB pentru siguranța online în familie
- Studiu EY: Trei din patru departamente juridice își perfecționează strategiile de tehnologie și date, dar numai 25% prioritizează GenAI
- Alegerile prezidențiale aduc calm pe piețele financiare: leul rămâne stabil, investitorii mizează pe continuitate
- Studiu EY: Consumatorii caută forme de divertisment locale și live în contextul incertitudinii globale, însă tehnologia rămâne un element esențial