Premiera: Stapanii euro vorbesc deja liber de falimentul Greciei

Data publicarii: 20-07-2011 | International

Declaratia oficialului Bancii Centrale Europene Ewald Nowotny a starnit putina panica in randul detinatorilor de obligatiuni grecesti, care au inceput sa vanda puternic. Dobanzile la hartiile cu scadenta la 2 ani au sarit pana la 39% (un nou record), de la 36% in deschidere.

Banca Centrala Europeana arata pentru prima oara ca ar fi de acord cu un default al Greciei. Consecintele unei astfel de decizii ar putea fi catastrofale.  "No default, no selective default, no credit event - (Fara default, fara default selectiv, fara evenimente de credit - care sa declanseze plata CDS)", este motto-ul guvernatorului BCE Jean-Claude Trichet inca de cand au aparut discutiile privind o posibila restructurare a datoriei suverane a Greciei.

 In cazul in care creditorii institutionali europeni, sub comanda Germaniei, ar impune pierderi bancilor si altor institutii financiare care au imprumutat statul grec - si rostogolirea "voluntara" intra aici -, si operatiunea ar fi cotata de catre agentiile de rating ca default, si atunci BCE ar fi nevoita sa nu mai finanteze bancile grecesti.

Integral in Money.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: