BCE: euro este in continuare a doua moneda de rezerva a lumii

Data publicarii: 25-07-2011 | Finante-Banci

Moneda unica europeana si-a pastrat anul trecut rolul de a doua moneda de rezerva a lumii, dupa dolarul american, in pofida crizei din Grecia, a anuntat vineri Banca Centrala Europeana, transmite AFP.

Intr-un raport realizat de BCE se arata ca 'rolul international al euro a ramas relativ stabil in 2010 comparativ cu alte valute importante pe plan international'. 

Potrivit BCE, proportia euro in cazul rezervelor valutare globale a crescut usor cu 0,3 puncte procentuale pana la 26,3% la sfarsitul lui 2010, cu o valoare de aproximativ 5.120 miliarde de dolari. 

In cazul obligatiunilor emise la nivel international, nivelul celor denominate in euro a scazut cu aproape doua puncte procentuale pana la 27,4%, valoarea acestor obligatiuni fiind calculata la 10.570 miliarde de dolari. 

'Politicile monetare orientate spre stabilitate ale BCE si ale Eurosistemului au continuat sa sustina utilizarea internationala a euro ca o valoare de depozit credibila', a apreciat presedintele BCE, Jean-Claude Trichet. 

In ceea ce priveste rolul monedelor satelor emergente, acesta este mai putin proeminent decat rolul acestor state in economia globala, considera BCE. Chiar daca China este in prezent a doua mare economie a lumii, potentialul ca moneda chineza sa-si creasca rolul de valuta internationala de rezerva este deocamdata limitat avand in vedere controalele impuse de autoritatile chineze. AFP

Sursa: AGERPRES