Slabiciunile si atuurile Romaniei in fata crizei euro

Data publicarii: 25-07-2011 | Economie

Prea mici pentru un razboi atat de mare. Desi avem cateva atuuri, ne va fi aproape imposibil sa profitam de problemele pe care le-a adus supraindatorarea celor mai importante economii ale lumii.

Dupa runde lungi de discutii, liderii tarilor din zona euro au ajuns in urma cu doar cateva zile la ceea ce pare a fi o solutie de salvare a finantelor din Grecia, Portugalia Si Irlanda. Datoriile acestor state vor fi acoperite partial din imprumuturi la dobanzi de 3,5%, pe minimum 15 ani, acordate de Fondul European de Stabilitate Financiara (EFSF). Asta nu inseamna, desigur, ca problemele Europei s-au incheiat. Dimpotriva, s-ar putea spune, scrie Capital.ro

Italia, cu ale ei datorii publice de peste 1.500 de miliarde de euro (echivalente cu 100% din PIB), sau Spania, cu debite de aproape 600 de miliarde de euro (sau 52% din PIB), nici nu au fost luate in calcul in mod oficial, fiind considerate de majoritatea analiStilor prea mari ca sa poata fi ajutate in cazul in care vor ajunge pe marginea prapastiei. Dar veStile proaste nu se opresc aici. De altfel, preSedintele CE, Jose Manuel Barroso, a admis ca "situatia este foarte grava" Si a spus ca "nimeni nu ar trebui sa-Si- faca iluzii". Se poate spune cu destula siguranta ca el a luat in calcul ca, dincolo de de-acum faimoasele PIIGS, exista Si alte state de pe continent a caror stare financiara este departe de a fi pozitiva.

Integral in Capital.ro