Ce industrii crediteaza banca de stat Eximbank

Data publicarii: 28-07-2011 | Finante-Banci

Eximbank, banca de stat dedicata finantarii exportatorilor si a firmelor mici si mijlocii, si-a majorat puternic anul trecut expunerea din credite pentru industria usoara si pentru sectorul serviciilor, dar entitatile care tin de administratia publica raman principalul client, cu o pondere de 37% din portofoliul total.

Oricum, activitatea de creditare inca nu a ajuns la un volum mare, principala activitate fiind garantarea. La sfarsitul lui 2010 banca inregistra un sold al creditelor de numai 552 mil. lei (131,5 mil. euro), in crestere cu aproape 28% fata de 2009.

Dupa administratia publica, al doilea client al Eximbank la creditare este un segment intitulat in raportarile bancii "alte industrii" (industrie grea, masini si echipamente, industria chimica), cu un sold de 145 mil. lei, majorat cu circa 37% anul trecut. Urmeaza serviciile (inclusiv turism si trans-por-turi), cu aproape 107 mil. lei - mai mare cu 32%. Cel mai mult a crescut in 2010 creditarea pe industria usoara - de aproa-pe 6 ori, insa soldul nu e spectaculos: 75 mil. lei. Pentru portofoliul de credite de jumatate de miliard de lei Eximbank a constituit provizioane de aproape 50 mil. lei, duble fata de 2009.

Sursa: Ziarul Financiar

Ultimele stiri pe BankNews.ro: