Moody's ar putea retrograda ratingul Spaniei

Data publicarii: 29-07-2011 | International

Moody's a plasat vineri ratingul de credit "Aa2" al Spaniei sub evaluare pentru o posibila retrogradare, din cauza cresterii economice slabe si presiunilor de finantare, masura reaprinzand temerile ca al doilea pachet de salvare a Greciei nu a calmat riscurile de contagiune, scrie Mediafax

Agentia de rating anticipeaza, intr-un comunicat transmis vineri, ca guvernul spaniol va fi nevoit sa plateasca in continuare costuri ridicate de finantare, in urma pachetului pentru Grecia care anunta o schimbare clara a profilului de risc pentru investitorii in obligatiuni de stat din zona euro.

Astfel, Moody's atrage atentia ca programul convenit pentru Grecia stabileste un precedent privind participarea sectorului privat la alte posibile restructurari ale datoriilor de stat din zona euro.

Totodata, cresterea economica slaba a Spaniei reprezinta un obstacol pentru reducerea deficitului bugetar pe termen lung, alaturi de "derapajele fiscale" din anumite zone ale sectorului public regional si local.

Moneda euro a scazut dupa anuntul Moody's si se tranzactioneaza in jurul nivelului de 1,4286 dolari, in coborare cu 0,3% fata de inchiderea de joi.

Integral in Mediafax.ro