E.ON vrea preturi mai mici pentru gazele naturale livrate de Gazprom
Data publicarii: 02-08-2011 | Afaceri
Grupul german de utilitati E.ON a decis sa solicite unui tribunal de arbitraj sa solutioneze o disputa pe tema pretului gazelor naturale livrate de grupul rus Gazprom, a declarat luni directorul general adjunct de la Gazprom Export, Sergei Chelpanov, transmite Interfax.
'In urma unor negocieri indelungate intre E.On si Gazprom Export, au fost adoptate unele modificari la formula de calcul a pretului gazelor naturale livrate companiei germane incepand cu 1 ianuarie 2010. Cu toate acestea, doar o luna mai tarziu E.On a facut o noua solicitare pentru a revizui aceste preturi. Discutiile au durat peste un an fara a se ajunge la un un acord. Partenerii nostrii germani au decis sa recurga la procedura de arbitraj, asa cum se stipuleaza in contract', a declarat Sergei Chelpanov. Acesta a precizat insa ca decizia E.On de a se adresa tribunalului 'nu inseamna ca procesul de negocieri a fost intrerupt. Lucram pe baza supozitiei ca cautarea unei solutii va continua'.
In urma cu zece zile, Gazprom a acceptat sa reduca preturile pentru gazele naturale livrate companiei italiene Edison S.p.A., aceasta fiind prima companie europeana care a decis sa se adreseze justitiei in incercarea de a obtine preturi mai mici pentru contractele pe termen lung.
Discutiile intre Gazprom si Edison pentru revizuirea formulei de calcul a preturilor au inceput la finele lui 2008, la cererea companiei italiene. Dupa ce negocierile s-au incheiat fara un rezultat, in luna noiembrie a anului trecut, Edison, una din cele mai vechi companii europene de utilitati, a depus o plangere la Curtea de Arbitraj de la Stockholm impotriva Promgas, un joint venture intre Gazprom si Eni, sustinand ca a inregistrat pierderi in conditiile in care a cumparat gaze naturale de la Gazprom intr-un moment in care pe piata mondiala preturile erau in scadere.
Potrivit analistilor, concesiile acordate de Gazprom pentru Edison nu vor provoca o pierdere importanta pentru Gazprom, avand in vedere ca firma italiana cumpara anual aproximativ doua miliarde de metri cubi de gaz rusesc, insa concesiile ar putea ingreuna negocierile monopolului rus cu alti consumatori mai importanti.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri