Pogonaru (AOAR): Regiile de utilitate publica nu pot fi lasate in faliment

Data publicarii: 03-08-2011 | Economie

O regie care furnizeaza utilitati publice nu poate fi lasata sa intre in faliment, a declarat marti pentru Agerpres, Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR).

'Nu poti opri cetateanului energia electrica, apa, gazele, dupa cum nu poti lasa in faliment nici CFR Marfa. Daca aceste firme au active care pot fi vandute fara a afecta buna desfasurare a activitatii, ca de exemplu cladiri, atunci da, acestea pot fi vandute. Dar vanzarea a tot ce este in plus la aceste companii este ca o picatura de apa intr-un ocean fata de gaurile economice care sunt in acest sistem al regiilor de stat ', a precizat seful AOAR. 

Potrivit acestuia, Romania ar trebui sa treaca de la managementul politic la managementul profesionist, eficient, iar rezultatele nu pot fi asteptate pe termen scurt, pentru ca ar trebui restructurat tot sistemul. 

'E gresit sa pui problema unei restructurari pe termen scurt. Avem nevoie, in primul rand, de coerenta de a face lucrurile pe termen lung. Nu poti spune ca opresti niste regii fara sa ai armonizate o serie de criterii de performanta, nu doar pentru manageri, ci si pentru intreg angrenajul sistemului. Mai intai sa vedem exact ce inseamna criterii de performanta, apoi gandit sistemul in ansamblul lui', a mai spus Florin Pogonaru. 

Presedintele Traian Basescu a declarat, marti, la Radio Romania Actualitati, ca marii furnizori de arierate din Romania sunt companiile de stat si ca vor exista astfel de companii care vor fi lasate sa intre in faliment. "Eu nu exclud si o spun extrem de deschis - nu exclud posibilitatea ca unele din aceste regii de stat sa fie lasate sa intre in faliment. Nu s-a stabilit inca o lista, dar Guvernul, neavand posibilitatea sa plateasca datoriile acestor regii, va trebui sa creeze posibilitatea ca firmele creditoare sa vina la masa credala si din vanzarea activelor companiei de stat sa-si acopere datoriile. Este un proces care o sa apara cu certitudine. Nu mai putem tolera cangrene in economia romanesca. Va ramane o amintire faptul ca Guvernul scoate din dificultate orice companie", a precizat Traian Basescu. 

Seful statului a precizat in acest context ca nu este vorba de calea ferata. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: