Doar 10 credite in lei si 4 pentru constructii prin Prima casa

Data publicarii: 04-08-2011 | Finante-Banci

Cresterea costului finantarii la euro si scaderea dobanzilor pe piata monetara de la Bucuresti nu i-au convins pe romani sa renunte la valuta si sa se imprumute in lei, astfel ca bancherii au vandut numai zece credite ipotecare in lei prin "Prima casa" 4, ceea ce inseamna 0,3% din totalul finantarilor acordate in aceasta etapa.

"Circa 20% din clienti vor intr-o prima faza credite in lei. Se razgandesc insa in momentul in care vad diferenta de cost. Dobanda este aproape dubla la un credit in lei fata de unul in euro. Este inca loc pentru reducerea dobanzilor la lei", comenteaza Liviu Andrei, directorul executiv al brokerului de credite Alliance Finance.

Bancile care participa la "Prima casa" pot percepe o dobanda maxima formata din Euribor la trei luni plus o marja fixa de cel mult 4% la euro si indicatorul Robor la trei luni plus o marja de cel mult 2,5% la lei, in aceasta marja fiind incluse si eventualele comisioane. La nivelul actual al indicatorilor de pe piata monetara, diferenta dintre dobanda la un credit in euro si cea la un credit in lei este de circa 2,5 puncte procentuale.

Integral in Ziarul Financiar
Ultimele stiri pe BankNews.ro: