Cipru, la un pas sa ajunga o mini-Grecie

Data publicarii: 05-08-2011 | International

Cu buzunarele pline de datorii grecesti, Cipru ar putea intinde mana pentru un "maruntis" de cateva miliarde de euro venite de la Uniunea Europeana. Dupa travaliul prin care UE a trecut cu Grecia, acum va trebui sa sprijine si Cipru, care va avea nevoie de un ajutor financiar, nu la fel de substantial ca al elenilor, dar destul de mare cat sa ridice unele intrebari. 

Desi este o tara mica, Cipru a reusit sa "zboare sub radarul" UE si s-a ajuns, in final, la concluzia ca, daca nu aterizeaza sub ghidaj european, se va prabusi, mai ales dupa ce tot cabinetul din conducere si-a dat demisia, anunta Business Insider. In ultimele luni, Cipru s-a adancit tot mai mult in criza economica si i-au si fost coborate ratingurile de catre mai multe agentii specializate. 

Tara este, de fapt, o victima colaterala in lupta de supravietuire a Greciei, avand in vedere ca economiile acestor doua tari se intrepatrund destul de mult. Cipru este un stat al carui sistem bancar are active de 9 ori mai mari decat PIB-ul (22 miliarde euro, n.red). 

Integral in Ziare.com