Perioada grea pentru afacerile imobiliare

Data publicarii: 08-08-2011 | Imobiliare

Dupa doi ani de declin puternic, au aparut primele semne - timide - de redresare pe piata apartamentelor. Dar in afara de programul "Prima Casa", romanii sunt inca reticenti la alte forme de finantare.

Un studiu facut de evaluatori arata ca in primele 6 luni din acest an, preturile locuintelor noi din Romania au scazut cu aproape 7 procente. In Bucuresti, locuintele s-au ieftinit cel mai mult, cu 13,7% fata de aceeasi perioada a anului trecut. E urmat de Bacau, la o distanta de 1 procent si de Galati, unde preturile au scazut cu aproape 9%. 

Exista insa si orase care sfideaza criza. De exemplu, in Brasov si la Arad, preturile au urcat in acest an cu 1,4%. Pentru cei care vor sa-si ia un apartament in Capitala, evaluatorii recomanda zona Berceni, cu cea mai bogata oferta. 

O garsoniera poate fi cumparata cu sume curpinse intre 24 si 40.000 de euro. Iar un apartament de doua camere poate fi achizitionat cu preturi cuprinse intre 48 si cel mult 75.000 de euro. Desi mai scumpe, cele mai cautate anul acesta sunt apartamentele cu 3 camere, la care pretul poate ajunge si la 100.000 de euro. 

Cea mai mare ingrijorare pentru dezvoltatori sunt ansamblele de vile. Acestea au de obicei o valoare mai ridicata decat apartamentele, iar preturile lor nu sunt deocamdata suficient de atractive mai ales pentru tineri. Agentii imobiliari spun ca sectorul caselor si vilelor este momentan aproape blocat.  

Sursa: TVR.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: