Datele privind inflatia au inceput sa arate mai bine, spune Isarescu

Data publicarii: 08-08-2011 | Economie


Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat luni ca datele privind inflatia au inceput sa arate mai bine si ca se spera ca in perioada de vara imbunatatirile sa fie substantiale.

"Pe partea pozitiva, incepand cu lunile mai si iunie, avem o corectie puternica a preturilor volatile. Ne ajuta in continuare persistenta deficitului de cerere. Sunt date care arata o temperare a presiunilor inflationiste din partea unor materii prime agroalimentare, cum ar fi grau, zahar, seminte de floarea soarelui si ne asteptam ca aceste reduceri de preturi sa se manifeste si la produsele prelucrate", a spus Isarescu.

Acesta a mai precizat ca prognoza Agentiei Internationale a Energiei arata ca pretul la titei s-ar putea sa mai creasca, dar ca prognoza de crestere este moderata.

Totodata, Isarescu a mentionat ca datele privind folosirea capacitatii de productie confirma faptul ca economia a iesit din recesiune.

Rata anuala a inflatiei a scazut in iunie la nivelul de 7,93%, de la 8,34% in luna mai.

Banca Nationala a Romaniei si-a revizuit in scadere prognoza de inflatie pentru finalul acestui an, la 4,6%, in conditiile in care anterior estima un nivel al ratei inflatiei de 5,1%.

Pentru sfarsitul anului 2012, BNR estimeaza o rata anuala a inflatiei de 3,5%, de la 3,6% cat era estimarea anterioara.

 

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: