Obama pune vina pe politicieni pentru coborarea ratingului de catre S&P

Data publicarii: 09-08-2011 | International

Presedintele Barack Obama a incercat luni sa-i linisteasca pe americanii speriati de perspectiva unei noi crize economice si i-a invinovatit pe politicienii de la Washington pentru scaderea ratingului de creditare al SUA - o premiera in istorie.

Obama a spus ca negocierile care au durat prea mult - pana in ultima clipa - intre republicani si democrati pentru ridicarea plafonului de indatorare a Statelor Unite a creat agentiilor de rating impresia ca sistemul politic american nu este capabil sa actioneze pentru a pune in practica un plan care sa reduca deficitul federal nu numai prin taieri bugetare.

"Nu aveam nevoie sa ne spuna o agentie de rating ca blocajul de la Washington din ultimele saptamani nu a fost constructiv", a spus Obama.

Statele Unite, in opinia presedintelui american, raman o tara de valoarea unui rating maxim, AAA, pentru care nu se pune problema de a nu-si putea plati datoriile. Insa scaderea, vineri, a acestui rating maxim de creditare cu o treapta, la AA+, de catre agentia S&P - pentru prima oara in istorie - reflecta neincrederea ca politicienii pot pune la punct un plan serios, de lunga durata, pentru reducerea deficitului.

"Indiferent ce spun unele agentii, noi am fost intotdeauna si vom fi o tara de AAA", a asigurat Obama.

Presedintele a anuntat ca va face propriile recomandari pentru reducerea deficitului si si-a exprimat increderea ca republicanii si democratii vor putea colabora pentru a vota legi care sa combine taierile bugetare cu reformele fiscale.

El a avertizat ca daca republicanii din Congres nu extind ajutoarele de somaj si nu cad de acord asupra unor masuri care sa aduca venituri la buget, cum ar fi - in opinia sefului Casei Albe - cresterea impozitelor, ar putea insemna pierderea unui milion de locuri de munca. 

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: