HSBC: Situatia fiscala a SUA este mai rea decat a zonei euro

Data publicarii: 09-08-2011 | International

Situatia fiscala a Statelor Unite este mai rea decat a zonei euro si continua sa se agraveze, considera economistul sef al grupului britnic HSBC, Stephen King, citatde CNBC.

Deficitul federal, statal si local al Statelor Unite, a ajuns anul trecut la 10,6% din PIB, de la 2,9% in 2007, in timp ce indatorarea a urcat in acelasi interval de la 62% la 93% din PIB.

Pentru zona euro, deficitul mediu este de 6% din PIB, iar indatorarea apropiata de nivelul SUA, insa situatia nu este nici pe departe la fel de grava si nici nu se inrautateste in acelasi ritm, a spus King.

"Retrogradarea de catre Standard&Poor's confirma doar ce stia toata lumea. Semnificatia este, insa, foarte importanta", a scris King intr-o nota de cercetare.

Chiar si inainte de dezbaterile privind plafonul de indatorare, SUA se aflau pe o traiectorie fiscala nesustenabila. Imbatranirea populatiei si obligatiile considerabile in privinta asigurarilor sociale indicau necesitatea unei majorari masive a taxelor sau reducerea draconica a cheltuielilor", a spus el.

Retrogradarea ratingului de tara al SUA pune presiune pe politicieni, considera Jan Poser, economist sef la compania Sarasin din Elvetia.

Integral in Gandul.info

Ultimele stiri pe BankNews.ro: