Trei bancheri ii raspund lui Traian Basescu

Data publicarii: 11-08-2011 | Finante-Banci

Trei bancheri din Romania i-au raspuns lui Traian Basescu, in cadrul emisiunii Ultima ora de la Realitatea TV. Ei sunt de parere ca Romania inca "nu a trecut haul". Cat despre creditele cu buletinul despre care a vorbit Basescu, bancherii spun ca nu este decat un mit: "Bancile nu au dat niciodata credite cu buletinul".

"Eu cred ca mesajul presedintelui este un mesaj realist in contextul in care ne aflam in acest moment. Cred ca nu are sens in acest moment sa venim cu sperante ca putem creste salariile, putem creste pensiile. E un moment foarte dificil in pietele financiare internationale si a creea niste sperante care nu stim daca se pot realiza in viitor, pentru ca bugetul pe anul viitor este bazat pe niste proiectii macro economice. 3,5% - 4% crestere economica. Poate cineva in acest moment sa garanteze ca acea crestere economica se va realiza?", a spus Ionut Dumitru, presedinte al Consiliului Fiscal.

Banii nu trebuie neaparat atrasi, pot fi si produsi in tara

Marinel Burduja, presedinte al Raiffaisen Bank, crede ca Romania are un potential urias de a produce bani. Cat despre pozitia presedintelui, o considera una "solida si responsabila".

"Eu apreciez luarea de pozitie a presedintelui tarii ca fiind extrem de solida si responsabila. Este inca un dus rece pe care il meritam din cand in cand, ca economie, ca tara. Trebuie sa intelegem cateva lucruri clare: in economie, nu se poate produce decat in conditii determinate. Intr-o economie in care nu se produce suficient pentru un consum pe care eu il apreciez desantat intr-o anumita perioada a dezvoltarii Romaniei post revolutionare a fost creeata o nevoie de consum artificiala generos alimentata prin credite bancare si aveam impresia ca muncim pentru cati bani cheltuiam. Toate au o scadenta pentru in economie sunt legi simple: nu poti sa cheltui mai mult decat produci. Singurul lucru pe care l-as remarca la ce a spus presedintele este ca banii nu trebuie neaparat atrasi, pot fi si produsi in tara. Parerea mea este ca Romania are un potential urias de a produce acesti bani si de a limita foarte mult volumul de bani imprumutati", a spus Burduja.

Oamenilor trebuie sa li se spuna ca nu am trecu inca haul, nu am iesit din groapa

Dan Pascariu, presedintele UniCredit Bank, critica numeroasele declaratii ale politicienilor, din ultima vreme, legate de cresterea salariilor si pensiilor.

"Eu cred ca este foarte important cum creezi si apoi cum administrezi asteptari. In ultimul timp, au fost foarte multe luari de pozitie ale diversilor oameni politici cu discursuri extrem de populiste si cu promisiuni care sunt desarte si promisiuni care au in vedere si calendarul electoral. Este o greseala sa le spui ca s-ar putea sa va dau banii inapoi dar ca nu am de unde. Asta inseamna sa ii minti, sa le creezi niste asteptari false. Eu cred ca oamenilor trebuie sa li se spuna ca nu am trecu inca haul, nu am iesit din groapa, uitati-va ce se intampla si in jur. Ceea ce s-a intamplat in jur in ultima saptamana ne face sa privim cu alti ochi viitorul", a spus Pascariu.

Creditul cu buletinul este un mit

"Chestia cu creditul cu buletinul reprezinta un mit. Bancile nu au dat niciodata credite cu buletinul. Si firmele de retail care aveau astfel de credite cereau adeverinta de salariu. Este foarte adevarat ca a existat o perioada in care a fost un exces de darnicie din partea bancilor avand in vedere cererea. In ultima instanta, bancherii nu sunt decat niste operatori individuali care au ca scop atragerea de depozite si acordarea de credite", a mai precizat Pascariu.

Integral pe Realitatea.net