Europa, lovita direct in inima: criza se muta in Germania

Data publicarii: 11-08-2011 | International

Problemele tarilor PIIGS incep sa infecteze si tarile puternice ale Europei, care si-au asumat riscurile crizei datoriilor suverane. Datoriile Germaniei si Frantei sunt mai scump de finantat si de asigurat impotriva defaultului, in timp ce BCE intervine puternic in pietele de obligatiuni ale Italiei si Spaniei.

Interventia in piete este cuvantul de baza al Europei in acest moment. Cu perspectiva falimentului a doua dintre cele mai mari economii europene - Italia si Spania -, Banca Centrala Europeana a inceput de la sfarsitul saptamanii trecute sa cumpere puternic obligatiuni italienesti si spaniole de pe piata secundara. Randamentele au cazut puternic si au oferit investitorilor sansa de a scapa cu pierderi mai mici (sau chiar deloc) de detinerile de datorie ale celor doua tari. Pe 4 august, randamentele la obligatiunile spaniole la 10 ani erau de 6,3%, pentru ca marti sa scada la 5%, un declin de 26% in doar trei zile de interventie a BCE. Pentru italieni, dobanzile au scazut de la 6,2% la 5,1%, sau 22% in termeni relativi. Povestea se repeta pentru toate scadentele, scrie Money.ro

Inca nu se stie cata datorie a cumparat BCE in aceste zile, dar estimarile arata ca ar fi vorba de un total de 5 miliarde de euro pe zi. Sa nu uitam ca BCE este la al doilea experiment de acest gen, dupa ce anul trecut a cumparat datorii ale Greciei, Irlandei si Portugaliei in valoare de 80 miliarde de euro, masura care s-a terminat cu un esec: cele trei tari au avut nevoie de bailout. Banca anunta la acel moment ca e vorba de o situatie exceptionala.

Cititi analiza intregral in Money.ro