Cat de sigure sunt bancile italienesti in comparatie cu cele grecesti

Data publicarii: 17-08-2011 | International
Bancile din peninsula detin o cota importanta din datoria Italiei, motiv pentru care mai multi analisti cred ca ele ar putea avea o situatie mult mai proasta decat o arata testele de stres.

Masurile extreme pe care Uniunea Europeana a fost nevoita sa le ia pentru a salva Grecia de la un faliment iminent au readus in discutie si problemele altor tari europene, mai mari si mai solide decat Grecia, insa cu datorii publice substantiale. Este si cazul Italiei, mai ales ca, spre deosebire de statul elen, guvernul italian s-a imprumutat in principal de pe piata interna, iar creditorii sai, adica bancile, fondurile de pensii si companiile de asigurari, ar putea avea probleme serioase din aceasta cauza.

Este si motivul pentru care mai multi analisti chestionati de Bloomberg apreciaza ca recentul test de stres aplicat de Autoritatea Bancara Europeana nu este suficient de relevant. In opinia acestora, in conditiile destul de probabile in care situatia din Europa s-ar inrautati, Unicredit, cea mai mare banca italiana, ar fi una dintre victime. Potrivit Bloomberg, alaturi de Societe Generale, BNP Paribas si chiar gigantul Deutsche Bank, Unicredit ar putea intra pe lista bancilor care vor fi nevoite sa aduca un aport suplimentar de capital pentru a indeplini conditiile de prudentialitate.

Integral pe Capital.ro

 


Ultimele stiri pe BankNews.ro: