Adio credite cu buletinul pentru electrocasnice! Costurile sunt acum uriase

Data publicarii: 17-08-2011 | Finante-Banci


Comparativ cu perioada in care orice om putea intra intr-un magazin de electrocasnice doar cu buletinul si sa plece cu un frigider, un televizor si o masina de spalat, situatia din prezent este total diferita. Intreprinderile financiare nebancare (IFN) care finanteaza achizitiile in rate pun doritorilor de credite numeroase conditii. Astfel, pentru a obtine un credit pentru un frigider, de exemplu, o persoana are nevoie de aproape la fel de multe acte ca pentru un credit imobiliar.

In cazul unei achizitii de la retailerul Altex, de exemplu, este nevoie de "adeverinta de venit, dovada de vechime la locul de munca de minim 3 luni, plata unei utilitati din ultima luna si formularul de credit completat”. In plus, liber profesionistii trebuie sa aduca: autorizatia de libera practica, certificatul de inregistrare fiscala/codul fiscal, declaratia de venit global pentru anul anterior sau decizia de impunere definitiva pe anul anterior si decizia de impunere provizorie pe anul in curs.

Comparativ, pentru un credit imobiliar, o persoana ar mai avea nevoie doar de actele specifice, cum ar fi actul de identitate al imobilului si extrasul de carte funciara. 

IFN-urile au profituri mari si sigure

Totusi, dupa spusele mai multor reprezentanti ai birourilor de imprumut din cadrul diversilor retaileri de electronice si electrocasnice, "aproape 70% din cererile de credit sunt aprobate”.  Nu stim daca acest procent este real, insa, cu siguranta, in majoritatea cazurilor, pentru un credit de 2.000 de lei contractat pe 12 luni, clientul ajunge sa plateasca in jur de 2.500 de lei.


Integral in Puterea.ro.

Ultimele stiri pe BankNews.ro: