Cum isi ajuta bancile clientii cu credite in franci elvetieni

Data publicarii: 23-08-2011 | Finante-Banci




Toate bancile care au acordat credite in franci si-au ajutat intr-un fel sau altul clientii cu probleme, insa doar OTP a luat masuri oficiale pentru tot portofoliul de clienti si a facut public acest lucru

Urmand modelul bancii-mama din Ungaria, OTP este prima si singura banca locala care a facut public faptul ca va acorda un ajutor clientilor imprumutati in franci elvetieni. Banca maghiara, al carei portofoliu de clienti cu credite ipotecare in franci elvetieni se apropie de 14.000 de persoane, a decis  sa reduca  dobanda cu un punct procentual si sa sisteze plata principalului pe o perioada de doi ani.

Potrivit reprezentantilor bancii, impactul acestor masuri asupra ratei lunare ajunge la 25%. La un credit de 100.000 de franci luat pe 20 de ani, rata scade cu 100 de franci. Desi este singura care a decis sa aplice aceste masuri nediscriminatoriu intregului portofoliu de clienti, OTP nu este singura institutie de credit care a luat decizii in sprijinul clientilor, pentru a limita impactul aprecierii francului elvetian cu aproape 100% fata de 2007 (anul in care s-au dat cele mai multe credite in moneda elvetiana).   Raiffeisen, Bancpost, Volksbank si Millennium au luat masuri similare, au aratat pentru Capital reprezentantii acestor banci.
 

Integral in Capital.ro.

Ultimele stiri pe BankNews.ro: