Cresterea redeventelor aduce noi scumpiri

Data publicarii: 24-08-2011 | Economie




 

Toate redeventele miniere si o parte dintre cele petroliere vor fi majorate, daca va fi aprobata noua initiativa a Finantelor de modificare a Codului fiscal. Majorarea redeventelor va aduce mai multi bani in bugetul statului, dar va insemna scumpirea produselor rezultate din utilizarea resurselor minerale.


In goana de a aduce cat mai multi bani la buget, Guvernul vrea sa modifice Codul Fiscal in sensul majorarii tuturor redeventelor miniere si a unora din domeniul petrolier. Vor creste astfel taxele platite catre stat spre exemplu pentru extractia de carbune, de minereuri feroase si neferoase, de roci pentru constructii si de ape minerale. Modificarile vor aduce 1,2 miliarde de lei la bugetul de stat pana in 2014.


Insa urmeaza si o veste proasta: daca statul ia mai multi bani, cineva trebuie sa-i dea, si nu companiile vor incasa aceasta lovitura, ci tot consumatorii.  Aceasta deoarece investitorii vor transfera majorarea costurilor in pretul produselor lor, care sunt materii prime pentru foarte multe industrii. Vorbim aici de pretul energiei electrice si termice, in conditiile in care 40% din productia de electricitate a tarii se bazeaza pe carbune, sau de pretul materialelor de constructii. 

Integral in Adevarul.ro.


Ultimele stiri pe BankNews.ro: