Cum sa citesti cifrele de pe bursa ale companiilor

Data publicarii: 25-08-2011 | Bursa


Atunci cand informatiile oferite de bursele de valori nu sunt interpretate corect, companiile au de suferit. Chiar daca putem spune ca nu piata este vinovata de influenta negativa asupra companiilor ci persoanele care utilizeaza informatiile, este evident ca in lipsa acestor stiri firmele listate ar fi mai linistite.


Piata de capital este dominata, in prezent, de sentimente. Investitorii speriati de o posibila reintrare in recesiune a economiilor vand fara discernamant orice actiune. Sigur, au si motive. Nimeni nu a uitat prabusirile teribile din 2007-2008, drept pentru care acum sufla si in iaurt.


Bursa este, in mod normal, oglinda care prevesteste mersul economiei. La noi, cotatiile s-au prabusit in 2008, iar economia a urmat-o in 2009. Dar acum nu pare sa mai prezica nimic.


La nivel international, daca numarul de noi locuri de munca este mai mic decat asteptarile, cotatiile scad. Daca seful Bancii Centrale Europene spune ca nu este dispus sa cumpere pera multe obligatiuni emise de Spania sau Italia, bursele se prabusesc. Daca Angela Merkel se stramba la Nicolas Sarkozy, actiunile pierd instantaneu din valoare. Iar bursa de la  Bucuresti le urmeaza repede pe cele din statele dezvoltate.

Integral in Capital.ro.

Ultimele stiri pe BankNews.ro: