Elvetia tremura: francul se apreciaza galopant

Data publicarii: 25-08-2011 | International


Scaderea burselor, fluctuatiile principalelor valute si nesiguranta financiara imping investitorii in directia aurului si a francului elvetian, cea mai convingatoare valuta. Asa cum aurul este solutia ideala pentru cine vrea sa tezaurizeze, francul este optiunea perfecta pentru cine are nevoie sa negocieze. 


Reversul medaliei este ca goana dupa aur urca pretul acestuia peste pragurile istorice cunoscute, iar foamea de franci apreciaza moneda galopant si ameninta Elvetia sa-si dezorganizeze superba ei economie.


In raport cu euro, moneda elvetiana a crescut cu 13% de la inceputul acestui an si cu 40% fata de sfarsitul lui 2008, noteaza La Tribune.


Oficiul National de Statistica al Elvetiei (ONS) a avertizat ca francul este "cea mai supraevaluata moneda din lume". Supraevaluarea apasa greu asupra economiei unei tari mici, cum este Elvetia, prejudiciind toate afacerile, dar mai ales turismul si exportul. Ambele sunt vitale pentru economia tarii. Fara export, Elvetia ar inceta sa mai functioneze, iar fara turism ar intra in colaps. 

Integral in Ziare.com.

Ultimele stiri pe BankNews.ro: