MKB a preluat 55,3% din Romexterra

Data publicarii: 25-09-2006
MKB BankBanca ungara MKB, controlata de Bayerische Landesbank (BayernLB), a preluat 55,3% din actiunile Romexterra, si a devenit, dupa inchiderea ofertei de preluare, actionar majoritar al bancii, urmand sa plateasca actiunile pana la jumatatea lunii octombrie, a informat, luni, un comunicat al Romexterra. MKB si-a asigurat un pachet de 55,3% din actiunile Romexterra, iar decontarile catre toti actionarii care si-au vandut actiunile intre 24 iulie si 23 septembrie se vor efectua pana la jumatatea lunii octombrie, au declarat, reprezentantii bancii romanesti, intr-un comunicat.

"Sumele aferente actiunilor vandute, mai putin impozitul cuvenit castigului net realizat din transferul acestora, vor fi platite in functie de optiunile actionarilor: in contul curent, prin mandat postal sau la casieriile unitatilor teritoriale ale bancii", se mai arata in comunicat.

Vineri a fost ultima zi in care actionarii Romexterra si-au putut vinde actiunile catre MKB pentru pretul de sase lei bucata.

PPF Investments a lansat, joi dimineata, o oferta de achizitionare a intregului pachet de actiuni Romexterra, la un pret brut de opt lei bucata, iar oferta este valabila pana pe 6 octombrie.

In prima zi dupa lansarea ofertei de cumparare a actiunilor Romexterra de catre PPF Investments, 3,5% din actionarii bancii isi vandusera actiunile catre fondul de investitii, in timp ce MKB stransese deja 55% din actiuni cu o zi inaintea inchiderii propriei oferte, au afirmat reprezentantii bancii.

"Tranzactia s-a derulat conform asteptarilor, astfel incat MKB Bank, a treia mare banca din Ungaria, va deveni actionar majoritar al Romexterra Bank pana la inceputul lunii octombrie", a precizat, recent, banca ungara intr-un comunicat.

Reprezentantii bancii ungare MKB, detinuta de a saptea banca din Germania ca marime, Bayerische Landesbank (BayernLB), vor sa dezvolte activitatile bancii Romexterra. "MKB Bank intentioneaza sa extinda reteaua teritoriala a Romexterra Bank pana la 150 unitati la nivelul intregii tari, iar ca o consecinta directa, banca va putea deservi in timp 70.000 de clienti corporativi, inclusiv firme mici si mijlocii, cat si 700.000 clienti persoane fizice", se precizeaza in documentul citat al MKB.

Banca ungara doreste sa ajunga, pe termen mediu si lung, la o cota de piata de cel putin 5,5-6,0%, iar MKB Bank va finanta achizitia prin majorarea capitalului social si prin imprumuturi subordonate, procese aflate in derulare, au mai spus reprezentantii MKB.

Cu active de 1,09 miliarde lei (305 milioane euro) la jumatatea acestui an, Romexterra Bank are o cota de 0,76% din piata bancara romaneasca, potrivit statisticilor bancii centrale.

Strategia BayernLB privind piata romaneasca prevede cumpararea a cel putin 50% plus o actiune pana la sfarsitul lunii septembrie 2006 si preluarea intregului pachet de actiuni al bancii pana la inceputul anului 2007, prin intermediul bancii maghiare MKB, potrivit unui raport prezentat recent de presedintele consiliului director al BayernLB.
 

Ultimele stiri pe BankNews.ro: