UBS: Defaultul creditelor in CHF poate inrautati criza din zona euro

Data publicarii: 25-08-2011 | Finante-Banci




Dificultatile de rambursare a creditelor in franci elvetieni (CHF) de catre clientii bancilor occidentale din Europa de Est ar putea duce la agravarea crizei datoriilor suverane din zona euro, potrivit UBS Wealth Management, transmite Bloomberg. UniCredit, Erste Group Bank, Raiffeisen Bank International si Bayerische Landesbank au acordat unor clienti din Ungaria, Polonia si Croatia imprumuturi in valoare de 80 de miliarde de franci elvetieni, a declarat Kilian Reber, analist in piete emergente la UBS. Beneficiarii acestor imprumuturi se confrunta cu cresterea ratelor dupa ce francul s-a apreciat cu 9,5% fata de forint, cu 14% fata de zlot si 9% fata de kuna, in ultimele trei luni.

,,Stresul tot mai mare legat de creditele in franci acordate ungurilor, polonezilor si croatilor poate provoca socuri in zona euro”, a afirmat Reber intr-un interviu.

Acesta considera ca exista o probabilitate de 20%-30% ca aprecierea francului sa duca la defaulturi (incapacitate de plata) in estul Europei, obligand bancile sa ceara ajutoare de urgenta, ceea ce va agrava criza datoriilor suverane din zona euro.

Integral in Fin.ro.
Ultimele stiri pe BankNews.ro: