TPG Capital: noul actionar al Saxo Bank

Data publicarii: 26-08-2011 | Finante-Banci



 TPG Capital, unul dintre liderii mondiali printre companiile de investitii, va deveni actionar semnificativ in Saxo Bank. Acordul de cumparare a actiunilor a fost incheiat ieri si, in urma acestuia, un afiliat TPG Capital va dobandi 30% din actiuni (cu optiunea de extensie pana la 40%) de la investitorii existenti, printre care General Atlantic, sau Banco Espirito Santo.

Fondatorii Saxo Bank, Kim Fournais si Lars Seier Christensen, vor detine in continuare majoritatea actiunilor si isi vor pastra functiile de presedinti, chiar si in cazul in care TPG Capital isi va exercita dorinta de extensie a actionariatului pana la 40%. Investitia este supusa deocamdata examinarii de catre autoritatile fiscale competente pentru autorizatiile necesare.

General Atlantic a investit in Saxo Bank in 2005, iar Espirito Santo Financial Group si Banco Espirito Santo, in 2008. Banco Espirito Santo va mentine cooperarea financiar-bancara pe care a avut-o cu Saxo Bank inca din 2008, in particular prin Banco BEST, entitate detinuta de cele doua institutii.

Kim Fournais si Lars Seier Christensen, fondatori, presedinti si actionari majoritari ai Saxo Bank, au declarat:

"Suntem incantati de faptul ca una dintre cele mai puternice firme de investitii din lume devine actionar semnificativ si partener de afaceri al Saxo Bank. Aceasta noua faza de dezvoltare a bancii este rodul unui fundament trainic si al sprijinului oferit de actionarii vanzatori, cei care s-au bucurat impreuna cu noi de orice succes. Ramanem extrem de entuziasti in ceea ce priveste viitorul Saxo Bank si suntem nerabdatori sa capitalizam, impreuna cu TPG Capital, oportunitatile ce ne asteapta”.

Asiff Hirji, partener TPG Capital a spus:

"Saxo Bank a inregistrat o crestere impresionanta si dorim sa sprijinim strategia lor de diversificare a afacerilor. TPG Capital are o istorie recunoscuta de investitor in businessuri de servicii financiare, in special in cele care cauta sa se extinda pe piete emergente, locuri in care vedem un potential urias pentru Saxo Bank. Suntem si noi nerabdatori sa incepem colaborarea cu cei doi fondatori si presedinti ai bancii”.


Despre Saxo Bank
Saxo Bank este o banca specializata in investitii si tranzactionari online. Banca permite clientilor sa tranzactioneze instrumente valutare (FX), CFD-uri, ETF-uri, actiuni, contracte Futures, optiuni si alte instrumente derivate prin intermediul a trei platforme de tranzactionare; platforma pe baza de browser SaxoWebTrader, platforma care poate fi descarcata SaxoTrader si SaxoMobileTrader, o platforma pentru telefonul mobil. Platformele sunt disponibile in peste 20 de limbi, direct de la Saxo Bank sau prin intermediul unuia dintre clientii institutionali ai bancii. White label reprezinta pentru Saxo Bank o zona de business importanta si presupune personalizarea si crearea de marci pentru platformele de tranzactionare  pentru alte institutii financiare si brokeri. Saxo Bank are peste 120 de clienti white label si deserveste mii de clienti retail in peste 160 de tari. Saxo Asset Management a fost lansat in 2009 pentru a deservi segmentul investitorilor bogati si, de atunci, si-a triplat volumul bunurilor pe care le gestioneaza. Saxo Bank are sediul in Copenhaga si birouri in Australia, Cehia, Franta, Grecia, Italia, Japonia, Olanda, Singapore, Spania, Elvetia, Marea Britanie si Emiratele Arabe Unite.

Despre TPG Capital
TPG Capital, o companie de investitii fondata in 1992, administreaza asseturi in valoare de 48 de miliarde de dolari si are birouri in Beijing, Fort Worth, Hong Kong, Londra, Luxembourg, Melbourne, Moscova, Mumbai, New York, Paris, San Francisco, Shanghai, Singapore si Tokyo.  TPG Capital are o expertiza extinsa in servicii financiare, cu investitii semnificative printre care se numara Bank Thai, BTPN, Fidelity National Information Services, Korea First Bank, LPL Financial Services, Shenzhen Development Bank, Shriram City Union Finance si Taishin Holdings, printre altele. Compania a investit foarte mult si in tehnologie, printre cele mai importante investitii numarandu-se Aptina, Hotwire, Intergraph, Lenovo, MEMC, Sabre Holdings, Seagate, SunGard, si Vertafore. Alte detalii, pe site-ul companiei: http://www.tpg.com/


Ultimele stiri pe BankNews.ro: