Cat pierde statul de pe piata neagra a chiriilor

Data publicarii: 29-08-2011 | Imobiliare




 

Din cele 800.000 de locuinte existente in Capitala, 15-20% sunt date cu chirie, insa statul incaseaza impozite doar pentru jumatate dintre ele. Piata locuintelor inchiriate din Bucuresti este printre cele mai slab reglementate. Anual, statul pierde zeci de milioane de euro din cauza impozitelor neincasate.


Statul nu este cel mai bun gestionar cand vine vorba de impozitele colectate de la proprietarii de apartamente inchiriate. Numai la nivelul Bucurestiului, "gaura" data anul trecut de detinatorii de locuinte care nu si-au inregistrat contractele de inchiriere la Fisc ajunge la aproximativ 38 de milioane de euro, potrivit calculelor "Adevarul" pornind de la estimarile pietei.


Practic, in acest moment autoritatile nu cunosc exact cat ar trebui sa colecteze prin impozitarea cu 16% a veniturilor obtinute de persoanele fizice din chirii. Partea plina a paharului arata ca anul trecut au fost declarate in jur de 84.000 de contracte de inchiriere de imobile, pentru care chiriasii le-au platit proprietarilor 1,2 miliarde de lei (aproximativ 305 milioane de euro), potrivit datelor furnizate de Directia Generala a Finantelor Publice Bucuresti la solicitarea "Adevarul". Un calcul simplu arata ca statul a incasat in jur de 49 de milioane de euro in urma impozitarii. 

Integral in Adevarul.ro.

Ultimele stiri pe BankNews.ro: