Concesionarea energiei termice din Capitala, pe masa consilierilor generali

Data publicarii: 29-08-2011 | Actualitate

Consilierii generali ai Capitalei vor dezbate, miercuri, un studiu de oportunitate privind gestiunea serviciului public de alimentare cu energie termica, care, daca va fi votat, va putea permite, printre altele, concesionarea serviciilor RADET catre un operator privat, la fel ca in cazul Apa Nova.

Studiul de oportunitate ia in calcul trei scenarii privind viitorul Regiei Autonome de Distributie a Energiei Termice (RADET): delegarea serviciilor catre un operator detinut 100% de Primaria Municipiului Bucuresti (PMB), ceea ce inseamna pastrarea situatiei actuale; gestionarea directa a regiei de catre PMB, ceea ce presupune ca personalul trece in randul angajatilor primariei; concesionarea catre un operator public-privat sau 100% privat.

Connform studiului, in prima varianta, municipalitatea ar trebui sa cheltuiasca in conturile regiei, in urmatorii 12 ani, 2,081 miliarde de euro, in a doua varianta, 1,924 miliarde, iar in cea de-a treia, 1,191 miliarde de euro. In aceasta din urma situatie, municipalitatea ar suporta subventia pentru cetateni in primii doi ani, urmand ca, ulterior, operatorul sa decida daca si cat suporta din subventie.

In studiu se prevede si reducerea personalului RADET, de la 4.300  la 2.500 la sfarsitul lui 2014. Costul restructurarilor de la 4.300 la 4.000 de salariati este de aproximativ sapte milioane de euro, iar costul de restructurare de la 4.000 la 2.500 de angajati este estimat la 23 de milioane de euro. Compensatia medie pe salariat, ca urmare a concedierilor, ar fi de 15.000 de euro.

Studiul mai prevede si preluarea de catre primarie a datoriilor RADET catre ELCEN, in cuantum de 2,2 miliarde de lei. Din acestea, RADET impreuna cu municipalitatea ar vrea sa stearga, prin negociere cu ELCEN, 700 milioane de lei.

Conform aceluiasi studiu, pretul gigacaloriei pentru populatie ar urma sa creasca, in cativa ani, la 248 lei, pret cu TVA. 

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: