Managerii prevad o crestere moderata in comertul cu amanuntul pana in octombrie

Data publicarii: 29-08-2011 | Economie

Managerii firmelor romanesti anticipeaza o crestere moderata in comertul cu amanuntul in perioada august-octombrie si o relativa stabilitate in industria prelucratoare, constructii si servicii, in raport cu cele trei luni anterioare, arata datele publicate luni de INS.

Astfel, potrivit ultimei anchete de conjunctura a Institutului National de Statistica (INS), din luna august 2011, managerii din industria prelucratoare preconizeaza, pentru urmatoarele trei luni, o relativa stabilitate a volumului productiei (sold conjunctural +3%) si a numarului de salariati (soldul conjunctural  de -1%).

Pentru unele dintre activitati se va inregistra tendinta de crestere in ceea ce priveste estimarea productiei si anume: fabricarea bauturilor si fabricarea hartiei si a produselor din hartie (solduri conjuncturale +20%), fabricarea altor produse din minerale nemetalice (sold conjunctural +16%) si fabricarea altor mijloace de transport (sold conjunctural +14%).

Pentru preturile produselor industriale, se prognozeaza o crestere moderata a acestora in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +9%).

Potrivit estimarilor din luna august 2011, in activitatea de constructii se va inregistra, pentru urmatoarele trei luni, o relativa stabilitate a volumului productiei (sold conjunctural +1%), a stocului de contracte si comenzi (sold conjunctural -3%) si a numarului de salariati (sold conjunctural -4%).

In ceea ce priveste preturile lucrarilor de constructii, se preconizeaza crestere moderata a acestora (sold conjunctural +10%).

In sectorul de comert cu amanuntul managerii au estimat pentru urmatoarele trei luni tendinta de crestere moderata a activitatii economice (sold conjunctural +7%) si a volumului total al vanzarilor de marfuri (sold conjunctural +6%).

Volumul comenzilor adresate de catre unitatile comerciale furnizorilor de marfuri va inregistra o relativa stabilitate (sold conjunctural +4%). Angajatorii prognozeaza, pentru urmatoarele trei luni, o relativa stabilitate a numarului de salariati din acest sector (sold conjunctural +2%).

Managerii societatilor comerciale estimeaza ca preturile de vanzare cu amanuntul vor inregistra cresteri moderate pentru urmatoarea perioada (sold conjunctural +14%).

Conform estimarilor din luna august 2011, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaste relativa stabilitate (sold conjunctural -5%). In sectorul de servicii se estimeaza, pentru urmatoarele trei luni, o scadere moderata a numarului de salariati (sold conjunctural -7%).

Conform opiniei managerilor, preturile de vanzare sau de facturare a prestatiilor vor avea o tendinta de crestere moderata (sold conjunctural +9%).

Soldul conjunctural indica perceptia repondentilor asupra dinamicii unui fenomen, dar nu trebuie confundat cu intensitatea cresterii sau scaderii valorii unui indicator statistic, precizeaza INS. 

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: