Planul C: O noua moneda in Europa

Data publicarii: 31-08-2011 | International

Exista o alternativa la planurile ''A'' ('aparati euro cu orice pret'') si ''B'' (incapacitatea de plata a Greciei) ''nu trebuie sa fie dezordonata''.

Este un plan ''C'', potrivit caruia Austria, Finlanda, Germania si Olanda trebuie sa paraseasca zona euro si sa creeze o noua moneda, lasand euro acolo unde este, opineaza Hans-Olaf Henkel, fostul sef al federatiei germane a industriei (BDI), in prezent alaturat altor 50 de lideri de afaceri intr-o provocare juridica la Curtea Constitutionala a Germaniei impotriva pachetului de salvare pentru Grecia, si semnatar al unui articol publicat luni de Financial Times.

Dupa ce a fost un sustinator timpuriu al euro, Henkel crede ca aceasta a fost cea mai mare greseala a sa. Si-a schimbat atitudinea din trei motive. In primul rand, politicienii au incalcat toate promisiunile din Tratatul de la Maastricht. Nu numai ca Grecia a fost admisa in zona euro din motive politice, da si regula fundamentala, 'niciun stat membru nu trebuie sa depaseasca deficitul bugetar anual de 3% din PIB', a fost incalcata de peste o suta de ori. Penalizarile obligatorii nu au fost niciodata aplicate iar clauza de ''no bail-out' /prin care statele membre nu pot fi obligate sa corecteze erorile unui partener, n.red/ nu a fost eliminata dupa primul pachet de salvare pentru Grecia.

Integral in Capital.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: