Economistii cer BCE sa reduca rata de politica monetara

Data publicarii: 02-09-2011 | Finante-Banci

Banca Central Europeana (BCE) ar trebui sa inverseze cresterea ratei din acest an pentru a preveni alunecarea economiei zonei euro din nou in recesiune, au aratat membrii Consiliului din umbra al BCE. Contractia productiei europene si scaderea increderii in consum si in mediul de afaceri sugereaza ca  incetinirea puternica a cresterii economice in trimestrul II ar putea continua si in cel de-al treilea, au mai aratat sursele citate.

Consiliul din umbra al BCE este un grup de 15 economisti si administratori de portofoliu care urmaresc evolutiile economice si politica monetara din zona euro si emit recomandari in fiecare luna. ,,Recomandarea mea este ca Banca Centrala Europeana sa reduca rata de politica monetara cu 50 de puncte de baza ca modalitate de asigurare impotriva riscului de recesiune”, a spus Julian Callow, economist-sef la Barclays Capital, cu sediul la Londra. ,,Deteriorarea economica a devenit suficient de rapida”, a adaugat analistul.

BCE a majorat rata de doua ori in acest an, de la 1% la 1,5%. Institutia a mai inversat directia de crestere in 2008, cand, dupa o majorare decisa in luna iulie, a fost fortata de colapsul Lehman Brothers sa o reduca la un minim record.

Sursa: Financiarul.com

Ultimele stiri pe BankNews.ro: