Marile companii care au plecat din Romania in ultimii ani

Data publicarii: 02-09-2011 | Afaceri

A venit Guvernul Boc, au plecat marile companii, pe capete. La vecini, caci acolo au gasit facilitati pentru investitii. Fara sa stea prea mult pe ganduri au inchis fabricile si si-au mutat cu totul afacerile. Romania a pierdut astfel zeci de milioane de euro pe an. Este vorba despre mari companii care au preferat Polonia, Bulgaria sau Republica Moldova in detrimentul Romaniei.

Ciocolata fabricata la bulgari e mai buna decat cea din Romania. Asta trebuie sa fi gandit cei de la Kraft Food in momentul cand au luat decizia sa inchida fabrica de la Brasov si sa o mute in Bulgaria. 260 de angajati si-au pierdut atunci slujbele, iar Romania a pierdut un mare investitor. Doar in 2008, Kraft a vandut peste 35 de milioane de tablete de ciocolata Poiana. Care a fost insa adevaratul motiv pentru care Kraft s-a mutat peste granita? Bulgarii aveau ce nu am oferit noi: spatiu de dezvoltare.

O alta lovitura puternica a fost inchiderea fabricii Coca-Cola de la Iasi si mutarea ei la Chisinau. Forta de munca mai ieftina si costurile de productie mai mici i-au determinat pe cei de la Coca Cola sa ia aceasta decizie. Peste 100 de angajati au fost relocati.

Colgate-Palmolive s-a alaturat companiilor care au fugit de Romania. Fabrica, deschisa la Brasov in 1992, a fost mutata cat ai clipi in Polonia. Pe dinafara au ramas 190 de angajati.

Sursa: Realitatea.net



Citeste mai mult pe REALITATEA.NET: http://www.realitatea.net/marile-companii-care-au-plecat-din-romania-in-ultimii-ani_867022.html#ixzz1Wn18cLtV