Cine mai da credite doar cu buletinul

Data publicarii: 07-09-2011 | Finante-Banci

Un broker de credit din Bucuresti, transformat recent in Institutie Financiara Nebancara, acorda  credite de pana la 40.000 de lei cu dobanda fixa pe toata durata imprumutului. Finantarile se adreseaza si firmelor, iar IFN cere un set minimal de documente.

O companie spe-cializata in intermedierea de credite a readus in actualitate defunctul credit doar cu buletinul, cel care a dat atat de multe batai de cap bancilor. Produsul lansat de Credit Zone presupune o finantare de pana la 40.000 de lei pe o perioada de pana la 5 ani. Dobanda este de 13%, fixa pe toata perioada. Mai interesant este ca, spre deosebire de stramosul sau, produsul se adreseaza si firmelor si persoanelor fizice autorizate. Documentatia ceruta este minimala. Astfel, pentru persoane fizice sunt deajuns buletinul si o factura de utilitati, pentru persoane juridice actul constitutive si o balanta simpla, iar pentru PFA registrul de incasari si plati. 

Creditul cu buletinul a fost unul dintre motoarele principale ale boom-ului pe care consumul l-a inregistrat in Romania anilor 2005, 2006, 2007. Practic, aproape intreaga crestere a vanzarilor din magazinele de electronice si electrocasnice s-a datorat creditului doar cu buletinul. Pentru ca erau acordate in conditii minime de prudentialitate, BNR a interzis aceste credite in 2007. Ulterior, s-a dovedit ca a avut dreptate in conditiile in care in prezent peste 30% din creditele cu buletinul sunt restante. De mentionat ca, desi au fost acuzate ca au promovat acest produs, bancile nu au acordat niciodata credite doar cu buletinul. Cele care au facut-o au fost asa-numitele institutii financiare nonbancare.

Minimum de acte si la o companie a UniCredit

Compania UniCredit Consumer Financing are, de asemenea,  cerinte absolut minimale in ceea ce priveste numarul documentelor necesare la dosarul de credit. De regula, documentele necesare accesarii unui imprumut sunt actul de identitate, adeverinta de venit completata si fisa fiscala. Perioada de aprobare variaza, de la caz la caz, in primul rand in functie de disponibilitatea documentelor necesare analizei, de aceea un timp mediu de asteptare este greu de calculat. In principiu, in cazul in care documentatia de credit este completa, aprobarea unui credit se realizeaza in maximum 24 de ore. Moneda europeana pare a fi preferata la creditare si, implicit, mai promovata.

Integral in Romania Libera