O tara europeana se dezintegreaza economic

Data publicarii: 07-09-2011 | International

Belarusul a intrat intr-o noua faza a dezintegrarii economice. Inflatia creste galopant, moneda este in continua depreciere, dobanzile in crestere puternica si carnea dispare de pe galantarele magazinelor, fiind cumparata de vecinii din Rusia.

In urma cu doua luni, Money.ro semnala cazul Belarusului, o tara a carei economie se afla pe marginea prapastiei.

Confruntata cu o criza a rezervelor valutare, Banca Nationala a Belarusului a decis sa deprecieze masiv moneda. Pe 24 mai, dolarul american, euro si rubla ruseasca au devenit cu 56,3%, 51%, respectiv 54% mai puternice decat rubla belarusa (BYR).

De atunci, Banca centrala este singura care are dreptul de a efectua operatiuni pe piata interbancara si interzice si bancilor comerciale sa efectueze schimburi valutare pentru companii. Chiar si asa, moneda continua sa se deprecizeze. Daca la inceputul anului un euro valora 4.000 de ruble, acum cursul este la 7.325. In cazul dolarului si a rublei rusesti avem 3.000 vs. 5.152  BYR/USD, si 98 vs. 177 BYR/RUB.

Inflatia a lovit economia Belarusului. Preturile au crescut cu 43,8% in iunie fata de anul precedent, cu 36% fata de luna decembrie si cu 8,6% fata de mai, asta potrivit datelor oficiale.

Integral in Money.ro

Tag-uri:
Ultimele stiri pe BankNews.ro: