Morile de vant ne-ar putea scumpi curentul cu 10%

Data publicarii: 08-09-2011 | Mediu


Energia verde este mai scumpa fata de combustiblii clasici.

Pretul energiei electrice achitat de consumatori ar putea creste anul viitor cu 10%, din cauza punerii in functiune a mai multor ferme eoliene si a sprijinirii acestor investitii prin acordarea de certificate verzi, a declarat Zoltan Nogy Bege, seful departamentului de eficienta energetica din cadrul Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie (ANRE).

"Daca legea care stabileste schema de sprijin se va aplica in luna septembrie, impactul in factura finala va fi de aproximativ 3%. Pentru 2012 impactul ar putea ajunge la 10%, pentru ca ar putea fi puse in functiune 1.500-2.000 MW instalati in proiecte eoliene. Este o crestere importanta”, a afirmat Bege la un forum energetic.

La finele anului trecut, in Romania erau instalate turbine eoliene de 442 MW. Pentru sfarsitul acestui an este estimata dublarea capacitatilor de productie a energiei in turbine eoliene.

Un certificat verde se acorda pentru un MWh de energie produsa si livrata in retea. Certificatele se acorda de catre Transelectrica si se pot vinde pe OPCOM, bursa energiei, pentru sume intre 27 si 55 de euro.

Integral in Jurnalul.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: