Programul Kogalniceanu intra in linie dreapta: aplicatiile se depun de maine

Data publicarii: 08-09-2011 | Finante-Banci

Companiile cu afaceri de sub 50 de milioane de euro pe an, incadrate in categoria IMM-urilor, pot aplica de maine pentru linii de credit cu dobanda subventionata de stat prin programul "Kogalniceanu", circa 4.000 de firme putand sa primeasca finantari pana la finalul acestui an, a anuntat premierul Emil Boc.

IMM-urile trebuie sa se inscrie initial intr-o baza de date online pentru a putea fi incadrate in categoria firmelor eligibile de catre agentia guvernamentala care administreaza subventiile acordate in acest program.

Statul subventioneaza 70% din dobanda perceputa de banci pentru liniile de finan-tare acordate de stat, iar firmele care nu au garantii suficiente pot cere garantii de stat de pana la 80% din linia de credit. Valoarea maxima a liniei de credit este de 125.000 de lei (30.000 de euro), de trei-patru ori mai mica decat o linie de finantare clasica. "Suma este relativ mica si efectul asupra firmelor va fi mai degraba psihologic", considera Ramona Stefan, director de vanzari IMM la OTP Bank.

Zece banci si-au anuntat pana acum intentia de a participa la acest program. Numai trei banci - Alpha, OTP Bank si Carpatica - au facut insa publice conditiile de creditare, dobanzile percepute fiind de circa 10% pe an.

Statul suporta cheltuielile cu dobanda in limita unui nivel de 6,5% pe an, restul revenind in sarcina beneficiarului. Guvernul a alocat 24 milioane de lei in 2011 pentru subventionarea dobanzilor prin acest program, numarul liniilor de finantare care ar putea fi acordate pana la finalul acestui an fiind de aproximativ 4.000.

Integral in Ziarul Financiar