FMI: Vulnerabila Romanie, un mare pericol pentru sistemul bancar austriac

Data publicarii: 09-09-2011 | Finante-Banci

Ultimul raport al FMI privind Austria arata care sunt pericolele pentru aceasta economie, in contextul in care Europa se confrunta cu o criza puternica. Tara sta bine din punct de vedere al principalilor indicatori de macroprudentialitate, insa sistemul bancar este expus pe tari cu probleme ca Italia si pe tari vulnerabile ca Romania.

Austria este considerata una dintre tarile solide ale Europei si ale Zonei euro. A trecut relativ bine peste criza financiara, a reusit sa pastreze intr-o forma buna industria si sectorul serviciilor, inregistreaza un excedent al contului curent, desi nu beneficiaza de resurse naturale, deficitul este mic in comparatie cu multi dintre colegii de uniune si urmeaza sa mai scada, si, cel mai important, pastreaza o rata a somajului de doar 4%, una dintre cele mai mici din Europa. Anul acesta se asteapta o crestere economica de 3,3%.

 Insa, industria bancara ar putea sa traga economia Austriei puternic in jos, daca criza datoriilor suverane escaladeaza peste punctul la care se afla acum, ori o economia europeana si, in speta cea mondiala, incetinesc semnificativ sau intra intr-o noua recesiune.

Integral in Money.ro