Romania, lovita dur de falimentul Greciei

Data publicarii: 13-09-2011 | Economie



Prima de risc a Romaniei a urcat astazi cu aproape 5 puncte de baza, la 345 de puncte, cel mai ridicat nivel din ultimele 11 luni, arata datele Reuters.




 

Agravarea tensiunilor economice, la care se adauga si temerile privind intrarea Greciei in faliment, au inceput sa afecteze tot mai mult imaginea Romaniei in randul investitorilor. Prima de risc suveran a tarii noastre a crescut cu 45% de la inceputul lunii precedente pana la jumatatea lui septembrie. Astfel, CDS-ul sau prima de risc a Romaniei a atins luni 345 de puncte, cel mai ridicat nivel din octombrie 2010 incoace.

 

Chiar si asa, prima de risc suveran este la jumatate fata de nivelul din februarie 2009, dinaintea parafarii acordului stand-by cu Fondul Monetar International. Actuala valoare arata ca un investitor care vrea sa asigure impotriva falimentului Romaniei titluri de stat de 10 milioane de dolari va plati 345 de mii de dolari. Prima de risc functioneaza ca o polita de asigurare, asadar. Cresterea CDS-ului ar putea atrage presiuni de scumpire a imprumuturilor realizate de Ministerul Finantelor Publice. 

Integral in Money.ro.