Profetii crizei

Data publicarii: 13-09-2011 | Diverse



Economisti reputati avertizeaza inca o data ca vom intra intr-o noua etapa de recesiune. Prima data nu i-am ascultat. O vom face in cel de-al doisprezecelea ceas? Vestea buna este ca nu vorbim de o noua criza. Vestea proasta este ca furtuna financiara declansata in urma cu trei ani nu este nici pe departe de a se fi incheiat.


Recesiunea a trecut, traiasca recesiunea! Sansele ca economia sa inceapa iar sa scada sunt de 60%, spune Nouriel Roubini, economistul care a prezis izbucnirea crizei in 2008. Economia mondiala se afla acum intr-o stare mult mai proasta decat in urma cu trei ani, iar cauzele care au dus atunci la seismul financiar global par minore pe langa problemele cu care se confrunta acum marile puteri.




Austeritatea europeana contra stimulului american

Atunci, Statele Unite si Europa au fost ingenuncheate de pariurile riscante facute de banci, iar guvernele au fost nevoite sa le salveze cu fonduri publice pentru ca intrarea lor in faliment ar fi insemnat colapsul sistemelor financiare nationale. Acum, "scanteile" sunt chiar statele. Datoriile publice, ratele ridicate ale somajului si masurile de austeritate prea dure (care au dus la anularea investitiilor si la scaderea consumului) sunt cele mai grave probleme. 

Integral in Adevarul.ro.